Στόχος του υπουργείου είναι αφενός να εξοικονομήσει πόρους με αντίστοιχο όφελος και στις επιχειρήσεις, αφετέρου να καταστεί ένα εργαλείο στα χέρια του κράτους για τον οικονομικό έλεγχο των επιχειρήσεων....
Με αυτή τη διαδικασία εκτιμάται ότι θα εκμηδενιστεί η δυνατότητα έκδοσης εικονικών τιμολογίων, με τεράστια οφέλη για τα δημόσια έσοδα.
Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης κάθε χρόνο στην Ελλάδα εκδίδονται 200-250 εκατ. τιμολόγια σε χαρτί και κοστίζουν από 7 έως 15 ευρώ.
Με το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, το οποίο θα κοστίζει από 0,60 έως 4 ευρώ, θα προκύψει όφελος έως και 1 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, όταν η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα επεκταθεί και στις δια-εταιρικές συναλλαγές.
Ήδη σήμερα υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση που επιτρέπει την ηλεκτρονική καταχώρηση των δελτίων αποστολής και παράλληλα, εφόσον μια εταιρεία προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, καταργείται η υποχρέωσή της να διατηρεί το ίδιο δελτίο και σε χαρτί.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση σύντομα θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή. Με βάση τον προγραμματισμό, μέσα στον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το ενιαίο πρότυπο του ηλεκτρονικού τιμολογίου αλλά και θα λειτουργήσει ένα forum για τον εντοπισμό και την άρση εμποδίων ένταξης σε αυτό το σύστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, επισήμανε ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων με ένα "επιχειρηματικό κουπόνι" για την μετάβασή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Και θα «τρέξει» άμεσα το πρόγραμμα ενίσχυσης, μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση.