> Voliotaki: Νέα περαίωση εν όψει, παρά τους περί του αντιθέτου «όρκους» του υπ.Οικονομικών

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Νέα περαίωση εν όψει, παρά τους περί του αντιθέτου «όρκους» του υπ.Οικονομικών

Ανείσπρακτες οφειλές; Περαίωση. Με αυτές τις τρεις λέξεις, επιχειρεί για μια ακόμα φορά το ελληνικό δημόσιο να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του.

Αυτό της έλλειψης εσόδων. Και γι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζει σύντομα νέο διακανονισμό με τους περίπου 700.000 ενδιαφερόμενους - οφειλέτες του δημοσίου, που προέρχονται κυρίως από τις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.

Λεπτομέρειες για τη νέα ρύθμιση, δεν έχουν γίνει γνωστές. Θα πρέπει να θεωρείται όμως δεδομένο ότι θα γίνει. Και θα πρέπει επίσης να θεωρείται γεγονός ότι αν εξασφαλισθεί ένα ποσό της τάξης του 1 με 1,5 δις. ευρώ, τότε δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται επίσης ότι ο στόχος θα έχει επιτευχθεί στο 100%....


Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι:

α) τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ολοκληρώθηκε η τελευταία μεγάλη περαίωση, στο υπουργείο Οικονομικών, σχεδόν ορκίζονταν ότι δεν θα υπάρξει άλλη. Αν και στην πραγματικότητα ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι ο «όρκος» θα τηρηθεί, αφού ο πρότερος βίος όλων ανεξαιρέτως των οικονομικών επιτελείων όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 10ετιων δεν έπειθε για κάτι τέτοιο, ενώ

2) το σύνολο των ανείσπρακτων οφειλών του δημοσίου, αισίως πλέον ξεπέρασε και το όριο των 40 δισ. ευρώ. Προσοχή: των βεβαιωμένων οφειλών, γιατί υπάρχουν κι αυτές που αμφισβητούνται ακόμα σε δικαστήρια (διοικητικά, φορολογικά και άλλα).