Με κινητοποιήσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και κλείσιμο των φούρνων απειλεί η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, αντιδρώντας στη νομοθεσία για απελευθέρωση του επαγγέλματος στο πλαίσιο της γενικής απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.
Οι αποφάσεις, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μ. Μούσιος θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες σε συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των τοπικών Ενώσεων. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, το θεσμικό πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί τώρα σημαίνει ότι το ψωμί μπορεί πλέον να πωλείται ελεύθερα από επαγγελματικές εγκαταστάσεις όπως ιχθυοπωλεία, μανάβικά, κρεοπωλεία, κομμωτήρια, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ακόμη και από συνεργεία αυτοκινήτων.
Ο κ. Μούσιος υποστήριξε ότι η νομοθεσία για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν επηρεάζει το καθεστώς για το bake off, (θερμές γωνιές), δηλαδή την παρασκευή ψωμιού στα καταστήματα πώλησης με ψήσιμο προψημένης ή κατεψυγμένης ζύμης.
Ακόμη και αν δεν εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, ανέφερε ο κ. Μούσιος, με το καθεστώς που ισχύει τώρα εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι προδιαγραφές της νομοθεσίας του 2007 για τις θερμές γωνιές (ελάχιστα τετραγωνικά ανάλογα με τη δυναμικότητα του φούρνου). Για το καθεστώς του bake off εκκρεμεί πάντως διαδικασία σε Κοινοτικό επίπεδο καθώς η ΕΕ έχει αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην κυβέρνηση ζητώντας την κατάργηση των περιορισμών.
Η Ομοσπονδία Αρτοποιών έχει στείλει επιστολή με τις θέσεις της προς όλους τους βουλευτές, υποστηρίζοντας ότι το επάγγελμα του αρτοποιού είναι ήδη ελεύθερο και ότι οι επενδύσεις στη βιοτεχνική αρτοποιία, που περιλαμβάνει 14.400 φούρνους και 67.000 εργαζόμενους ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.