> Voliotaki: Το τέλος της ευμάρειας

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Το τέλος της ευμάρειας

Η φονική έκρηξη στο Μαρί οδήγησε σε εξάντληση του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου της Κύπρου

Μέσα σε λίγες μέρες η Κύπρος έχασε μία προς μία όλες τις βεβαιότητές της των τελευταίων δεκαετιών : την πολιτική της σταθερότητα, τους παγιωμένους συσχετισμούς του Κυπριακού, και πάνω απ’ όλα, την ευμάρειά της.
Η έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, υπήρξε ένα από εκείνα τα τυχαία περιστατικά που αποκαλύπτουν υποκείμενες αδυναμίες, τις οποίες μέχρι τότε επαναπαυόταν κανείς ότι μπορεί να αγνοεί. Τώρα, το φονικό συμβάν πέρα από το θλιβερό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, φέρνει την Κύπρο αντιμέτωπη, σαν να μην έφτανε η κρίσιμη καμπή στην οποία έχει όντως βρεθεί το Κυπριακό, με δύο πρωτοφανή δεδομένα: την ακραία πολιτική πόλωση και μια οικονομική κρίση η οποία συντονίζεται επικίνδυνα με τους κλυδωνισμούς της Ευρωζώνης.

Πραγματικό υπόβαθρο της τωρινής δοκιμασίας της Κύπρου αποτελεί η εξάντληση ενός οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου το οποίο κλυδωνιζόταν ήδη πριν από την έκρηξη στο Μαρί. Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Κεφάλαιο», το κόστος της έκρηξης φέτος και του χρόνου υπολογίζεται ότι θα φτάσει συνολικά τα 3 δις. ευρώ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται πλέον να είναι μηδενικός το 2011 και υφεσιακός το 2012. Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, για το πολύμηνο διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι την επαναλειτουργία του κατεστραμμένου ηλεκτρ4οπαραγωγικού σταθμού του Βασιλικού, προτείνεται να καλυφθεί με πλωτές μονάδες παραγωγής.

«Η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συγκρινόμενη με αυτή του 1974», προειδοποίησε με επιστολή του στους πολιτικούς αρχηγούς ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, ζητώντας την επείγουσα λήψη μέτρων δραστικότερων από τα συμφωνηθέντα, ώστε να αποφευχθεί ένταξη της Κύπρου σε μηχανισμό στήριξης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται και για το εθνικό θέμα.