> Voliotaki: «Στην Ελλάδα δεν χαρίσαμε, δανείσαμε»

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

«Στην Ελλάδα δεν χαρίσαμε, δανείσαμε»

«Στην Ελλάδα δεν χαρίσαμε χρήματα, τα δανείσαμε», διευκρινίζει για ακόμα μια φορά η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Κλάινε Τσάιτουνγκ".

Η κα Φέκτερ ξεκαθαρίζει πως οι δόσεις των δανείων εκταμιεύονται μόνον εφόσον είναι εξασφαλισμένη η επιστροφή των χρημάτων, ενώ σημειώνει ότι η ευνοϊκότερη λύση για την Ελλάδα, ακόμη και αν διαρκέσει περισσότερο χρόνο, είναι να δοθεί στους Έλληνες περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων....

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών προσθέτει πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να εξετάσει πώς μπορεί να ανακάμψει, πρέπει να αλλάξει τις δομές της και να σημειώσει ανάπτυξη.

Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζει πως ένα χρόνο μετά αποδεικνύεται ότι δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα, ενώ ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί και στο θέμα της είσπραξης φόρων, καθώς, όπως τονίζει, αν και έχουν ψηφιστεί οι νόμοι, οι φόροι δεν εισπράττονται, γιατί δεν υπάρχει αποτελεσματική διοίκηση.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Εβαλντ Νοβότνι, διευκρίνισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει οποιοδήποτε μέτρο για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αρκεί να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις, που θα αποτελέσουν για τους οίκους αξιολόγησης αφορμή, ώστε να κάνουν λόγο για χρεοκοπία.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και ότι θα πρέπει να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα.