Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011
Αποκαλύψεις - φωτιά: Ποιοί γνώριζαν για το φονικό φορτίο
Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και ‘Αμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, αλλά και ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας , έγινε πλήρης ενημέρωση για τον κίνδυνο έκρηξης.
Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ, ήταν ξεκάθαρος για τους κινδύνους που υπήρχαν μιλώντας για το ενδεχόμενο έκρηξης....
Ωστόσο, αυτό που αποφασίστηκε ήταν να υιοθετηθεί η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος όχι μόνο ζήτησε να εξετασθεί η πυρίτιδα για τυχόν αλλοίωση, αλλά και για την τιμή που θα μπορούσε να πωληθεί.
Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδας Παντελίδης πρότεινε το διαχωρισμό του στρατιωτικού από το μη στρατιωτικό υλικό και εν συνεχεία η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απαλλαγεί από τα εμπορευματοκιβώτια. Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το μη στρατιωτικό υλικό θα μπορούσε να εκποιηθεί, σημειώνοντας πως σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε, η Συρία και το Ιράν θα ικανοποιούντο με ένα συμβολικό ποσόν.
Ενστάσεις και φόβους γα την επικινδυνότητα της πυρίτιδας διατύπωσαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αυτής, μόνο ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός ΓΕΕΦ.
Τελικά αν και υιοθετήθηκε η εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών για αποστολή δειγμάτων της πυρίτιδας σε χημεία και να ερευνηθεί πόσο μπορεί να πωληθεί, πέρασαν 5 μήνες χωρίς να γίνει τίποτα, και η κατάληξη ήταν 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.