> Voliotaki: Εκτος ΝΔ όποιος ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Εκτος ΝΔ όποιος ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο

Ούτε βήμα πίσω στην σκληρή γραμμή της καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου δεν κάνει η Νέα Δημοκρατία και θέτει-εμμέσως πλην σαφώς-ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της.

«Σε ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως είναι το Μεσοπρόθεσμο, προφανώς οι βουλευτές συνυπολογίζουν ποια είναι η κεντρική γραμμή κάθε παράταξης. Η ΝΔ έχει σαφή θέση όσον αφορά την οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης, το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο» ήταν η δήλωση-μήνυμα του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Μαξιμου Χαρακόπουλου προς την Ελσα Παπαδημητρίου και...
όποιον άλλον σκεφτεί να μην καταψηφίσει.

Υπενθυμίζεται ότι Έλσα Παπαδημητρίου σε δήλωσή της είπε ότι θα πράξει το καλύτερο για τη χώρα, κάτι που ερμηνεύθηκε ως αποδοχή του Μεσοπρόθεσμου, αλλά η ΝΔ δεν σχολίασε, μια που η συγκεκριμένη δήλωση ήταν αμφίσημη.

Η Συγγρού επισήμως δεν μιλά για κομματική πειθαρχία, προς το παρόν τουλάχιστον. Όμως στελέχη του κόμματος κοντά στον Α. Σαμαρά λένε πως όποιος επιχειρήσει να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές, ή να αντιτεθεί στις επιλογές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, θα τεθεί πάραυτα εκτός κόμματος.

Χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για το νέο δάνειο. Μάλιστα εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται κατηγορώντας την ότι ενσυνείδητα υπονομεύει την οικονομία, ενώ επαναλαμβάνει την άποψή της για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ο κ.Μιχελάκης έκανε λόγο για αναγκαία επαναδιαπραγμάτευση αλλά και άμεση εφαρμογή πολιτικών που θα προκαλέσουν δημιουργικό "σοκ" και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι με το Μεσοπρόθεσμο δεν αποφεύγεται η χρεοκοπία αλλά μετατίθεται, «γι' αυτό πιέζουμε εντός και εκτός χώρας την κυβέρνηση και τους εταίρους μας, εμείς να κάνουμε αυτό που πρέπει, ώστε να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα πιο γρήγορα και πιο ουσιαστικά και εδώ πρέπει να δείξει πραγματική αλληλεγγύη».

Ο κ.Σταϊκούρας διαφώνησε με την πρόταση ΤΟΥ Κώστα Μαρκόπουλου για αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή και είπε ότι το κόμμα θα είναι παρόν θα καταθέσει τις ενστάσεις και τις διαφορετικές προτάσεις τις οποίες έχει. Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να καταψηφίσει επί της αρχής και τον εφαρμοοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου.
 iefimerida