> Voliotaki: ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Πάψε να κυβερνάς με παρέες"

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Πάψε να κυβερνάς με παρέες"


ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Δεν μάσησε τα λόγια της η Βάσω Παπανδρέου, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και μάλιστα στον ενικό, στα πλαίσια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει πρώτα να αλλάξεις εσύ, δεν μπορεί να συνεχίσεις να λειτουργείς με παρέες». Με αυτά τα λόγια κατακεραύνωσε τον Γιώργο Παπανδρέου και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Πρέπει κάποιοι επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προσπαθούμε να περάσουμε μέτρα μόνο με τον φόβο και τον εκβιασμό. Η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες. Όμως δεν λειτουργούσε με τον αντίστοιχο τρόπο».

Η πρώην υπουργός επί των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη επισήμανε πώς υπήρξαν «απίθανες κοροϊδίες» από το Οικονομικό επιτελείο και συμπλήρωσε πώς σημειώθηκαν «απίθανες δυσλειτουργίες» στην λειτουργία της κυβέρνησης. Οι κεραυνοί της Βάσως Παπανδρέου δεν ήταν οι μόνες αιχμηρές αναφορές κατά του τρόπου διακυβέρνησης που επέλεξε ο πρωθυπουργός. Και άλλοι βουλευτές όπως ο κ. Λιντζέρης δεν μάσησαν επίσης τα λόγια τους.


Το μοντέλο διακυβέρνησης στόχος της κριτικής:


Όπως ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, στις 09:00 το πρωί, ενώ τα μεσάνυχτα της προσεχούς Τρίτης θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης.

Η εκτόνωση της κατάστασης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά τις διασπαστικές και διχαστικές κινήσεις που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης επετεύχθη μετά από μία τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία συνεχίστηκε και αργότερα στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συζήτησε, όχι μόνον τον ρόλο του στη νέα κυβέρνηση, αλλά και το συνολικό μοντέλο διακυβέρνησης. Την ίδια κουβέντα έκανε ο πρωθυπουργός και με τα υπόλοιπα σημαντικά στελέχη.

Αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων ήταν η επιβολή στον Γιώργο Παπανδρέου της ανασύστασης της Κυβερνητικής Επιτροπής ως βασικού εργαλείου στην κυβερνητική λειτουργία. Έτσι, συμφωνήθηκε πώς στελέχη που βρίσκονταν στο περιθώρια θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Πρόσωπα όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, αναβαθμίζονται υπό την έννοια της συμμετοχής τους στην διαμόρφωση του κυβερνητικού έργου.

Παράλληλα, κατέστη σαφές πώς η διακυβέρνηση δεν μπορεί στο μέλλον να διασφαλίζεται από μία στενή ομάδα συμβούλων ή κυβερνητικών στελεχών εν είδη «κηπουρών». Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς λόγω της επικράτησης αυτής τη λογικής, πρόσωπα όπως αυτά του Δημήτρη Δρούτσα και της Τόνιας Μπιρμπίλη απομακρύνονται από την κυβέρνηση, ενώ άλλα, όπως ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Μπλοκ των Γεννηματικών) θα ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος ή και εξαναγκασμένος να αναβαθμίσει τον ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε θέση Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενδεχομένως και ως επικεφαλής του οικονομικού κύκλου. Αναβάθμιση σχεδιάζεται και για τον Χάρη Καστανίδη ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος παραμένει στον τομέα Υγείας, ο οποίος λαμβάνει διαστάσεις υπερυπουργείου ενσωματώνοντας τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και τον Αθλητισμό.

Η Άννα Διαμαντοπούλου παραμένει, διότι το ζήτησε, στο υπουργείο Παιδείας. Αναμένεται ενδεχομένως ενσωμάτωση του υπουργείου Άμυνας στο υπουργείο Εξωτερικών όπου, κατά τα φαινόμενα, μετακομίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μετακίνηση προβλέπεται και για τον Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος αναβαθμίζεται και σε συντονιστή κυβερνητικού τομέα ενώ προτάθηκε στην Λούκα Κατσέλη είτε το υπουργείο Πολιτισμού είτε αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης. Παραμένει στο Υπουργείο του ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.