> Voliotaki: Βόμβα Παπανδρέου με... δημοψήφισμα!

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Βόμβα Παπανδρέου με... δημοψήφισμα!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος άφησε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.

Μάλιστα, όπως είπε, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να κινήσει τις σχετικές ρυθμίσεις! Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα όταν είπε πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα έρθει στην Βουλή με σκοπό να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία....

Κατ' αρχήν, ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής: «Σήμερα, διακυβεύεται από τις αποφάσεις μας, αλλά και από την εν γένει στάση μας μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής η ίδια η πατρίδα μας και το μέλλον της, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Ακολουθούν κρίσιμες μέρες και εβδομάδες. Κάθε τι που μπορούμε να κερδίσουμε για τον Έλληνα πολίτη και για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας το διεκδικήσαμε και θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε. Όπως ξέρετε πολύ καλά η διεκδίκησή μας πετυχαίνει όταν και εμείς είμαστε συνεπείς. Όπως με την επιμήκυνση του θεσμικού δανείου και την μείωση του επιτοκίου του. Η στάση μας και οι αποφάσεις μας, τόσο ως Κυβέρνηση, όσο και στην Κ.Ο. μας αυτές τις μέρες έχουν ιστορική σημασία. Και επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας η προσπάθεια αυτή να έχει πανεθνικά χαρακτηριστικά..

Ακόμα και τώρα καλώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση μαζί. Με όποιο τρόπο θέλουν, ακόμα και με κοινές ομάδες εργασίας, όπως έχω ήδη προτείνει και έχουμε ήδη συζητήσει στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.

Και συνέχισε: "«...Όπως επίσης και θα επιδιώξω την υπερψήφιση του ΜΠΔΣ από μια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί την εικόνα μιας χώρας ενωμένης και αποφασισμένης να δώσει τη μάχη. Δεν μιλώ για την απαίτηση να υπερψηφιστεί το ΜΠΔΣ με 180 ψήφους. Δεν κάνουμε εκβιασμούς. Θεωρούμε ότι όλοι κατανοούν την εθνική ευθύνη. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό. Μιλώ για την καλλιέργεια της εθνικής συνεννόησης. Για την οποία θα συνεχίζω να δουλεύω».

Δημοψήφισμα

Ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε για ακόμα μια φορά τη συζήτηση για το δημοψήφισμα, είναι άλλωστε χαρακτηριστική η φράση του: "Είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα.  Για το λόγο αυτό -μια παρένθεση κάνω- θέλω άμεσα και από τον Υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος".

"Δεν υπάρχει θέμα... επιστρόπων"

Ο πρωθυπουργός εξάλλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα των επιτρόπων στα υπουργεία όταν είπε το εξής: "Θέλω, επίσης, να διευκρινίσω ότι δεν δεχόμαστε και ποτέ δεν δεχθήκαμε αυτή τη λογική των Επιτρόπων. Δεν ξέρω πώς αυτή η συζήτηση ξεκίνησε, ξέρω όμως ότι όταν ξεκίνησε, μετά συνειδητά πολλαπλασιάστηκε και στα Μέσα Ενημέρωσης με πολύ οργανωμένη σπουδή, με πολύ οργανωμένο τρόπο. Θέλω να ξέρετε ότι, άλλο είναι να πρέπει για οικονομικούς λόγους και ένα χρέος που έχουμε απέναντι σε εταίρους μας, απέναντι σε πιστωτές μας να πάρουμε δύσκολες οικονομικές αποφάσεις, αλλά έχω τονίσει με κάθε τρόπο και σε κάθε γωνιά της γης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δεν δεχόμαστε οτιδήποτε που θα μειώσει την δική μας αξιοπρέπεια, τα δικά μας βασικά κυριαρχικά δικαιώματα, είτε είναι η ψήφος, είτε είναι οι Επίτροποι, είτε είναι άλλες συμπεριφορές, ή απαιτήσεις παρόμοιας υφής.

Αυτό που έχω και προσωπικά ζητήσει από κράτη - μέλη της ΕΕ είναι να έρθουν εμπειρογνώμονες για να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία τους σε διάφορους τομείς που χωλαίνουμε".

Μήνυμα και στους αγανακτισμένους

Ο πρωθυπουργός τέλος, έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους αγανκτισμένους δηλώνοντας τα εξής: "Δικαίως πολλοί αγανακτούν με όσα βιώνουν. Αυτό το κίνημα να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό κίνημα πολιτών που αντιδρούν σε κάθε ανομία, κάθε παρανομία, κάθε ρουσφέτι, κάθε χαριστική μεταχείριση, κάθε περιστατικό διαφθοράς, αυθαιρεσίας, αδικίας. Κάθε φακελάκι, κάθε συναλλαγή κάτω από το τραπέζι, κάθε πρακτική που μας υποτιμά και δεν μας σέβεται. Eμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Και σύμμαχός μας ο λαός που ζητά την αλλαγή. Σήμερα εκδηλώνουν την αγωνία τους και το καταλαβαίνουμε όλοι καλά. Ακόμα καλύτερο είναι αυτή η αγωνία να γίνει πρόταση και δράση, συμμετοχή για να βρούμε μαζί με τους πολίτες συγκεκριμένες λύσεις. Σ’ αυτό προσθέτω και την αρχή που έχω διατυπώσει από το ξεκίνημα της θητείας μας. Η αλλαγή της πατρίδας μας είναι υπόθεση όχι μιας κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού".