> Voliotaki: Φήμες για χιλιάδες νεκρούς στην Τρίπολη

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Φήμες για χιλιάδες νεκρούς στην Τρίπολη

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι όπλα από τη Λιβύη καταλήγουν στην Αλ Κάιντα

Η συντηρητική γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει σήμερα ότι οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν σκοτώσει πάνω από 10.000 ανθρώπους στην πρωτεύουσα Τρίπολη από τον Μάρτιο.

Επικαλούμενη δηλώσεις που έκανε ένας «διπλωμάτης που γνωρίζει τα περιεχόμενα του φακέλου» που έχει ανοίξει για το θέμα --τον οποίο δεν κατονομάζει--, η εφημερίδα γράφει ότι ο απολογισμός των νεκρών στην Τρίπολη στους τρεις μήνες αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι είναι «πολλές χιλιάδες νεκροί, ίσως πάνω από 10.000».


Η εφημερίδα δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με την εκτίμηση αυτή, την οποία η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αμφισβήτησε.


«Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί τι συμβαίνει στην Τρίπολη και σε άλλες ελεγχόμενες...

από την κυβέρνηση περιοχές αυτή τη στιγμή, όμως δεν διαθέτουμε κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει πως ο απολογισμός των νεκρών είναι τόσο υψηλός», δήλωσε ο Πέτερ Μπουκέρ, διευθυντής του τμήματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ασχολείται με τις διεθνείς κρίσεις στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Αν και το Παρατηρητήριο «γνωρίζει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή και ότι πολλοί ακόμα έχουν εξαφανιστεί σε άγνωστα κέντρα κράτησης», ο Μπουκέρ εκτίμησε πως ο απολογισμός των νεκρών στην Τρίπολη πιθανότατα είναι «εκατοντάδες» και όχι χιλιάδες.

«Δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με μεγάλης κλίμακας σφαγή πρόσφατα» στην Τρίπολη, σημείωσε.

Η ΜΚΟ εκτίμησε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί σε εθνικό επίπεδο μετά την έναρξη της εξέγερσης στην πόλη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη στα μέσα Φεβρουαρίου φθάνει τις «αρκετές εκατοντάδες», περιλαμβανομένων περίπου 1.000 στην πόλη Μιζουράτα, η οποία πολιορκήθηκε από κυβερνητικές δυνάμεις για εβδομάδες. Οι λίβυοι εξεγερμένοι υπολογίζουν τον αριθμό των νεκρών στις 12.000.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα σχολιάσει το δημοσίευμα της Φιγκαρό, το οποίο καταγράφεται πριν από την ανάπτυξη επιθετικών ελικοπτέρων της Γαλλίας και της Βρετανίας και την κλιμάκωση των επιχειρήσεών τους στη Λιβύη στο πλαίσιο της εκστρατείας υπό την ηγεσία του NATO.

Τα ελικόπτερα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για να πληγούν στόχοι και στην Τρίπολη, όπου οι βομβαρδισμοί από μαχητικά αεροσκάφη που διεξάγονται επί εβδομάδες δεν έχουν αναγκάσει τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία ούτε έχουν εξωθήσει τους κατοίκους να ταχθούν με τους εξεγερμένους.

Οι πηγές της Φιγκαρό κατηγόρησαν τον Καντάφι ότι προχωρά στην εφαρμογή μιας πολιτικής «καμένης γης, με στόχο να διατηρήσει το καθεστώς του τρόμου στην πρωτεύουσα και να αποτρέψει οποιοδήποτε ξεσηκωμό».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε ότι υφίσταται ένα κλίμα τρόμου, σημειώνοντας πως έχει αναφορές περί συλλήψεων ανθρώπων διότι παρακολουθούσαν το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ή επειδή έστελναν σύντομα μηνύματα κειμένου (SMS) μέσω κινητού τηλεφώνου επικρίνοντας το καθεστώς, καθώς και για ανθρώπους που βασανίστηκαν μπροστά σε μέλη των οικογενειών τους προτού εξαφανιστούν. Ανέφερε επίσης πως έχει λάβει πληροφορίες ότι επιχειρήσεις εξαναγκάζονται να μένουν ανοιχτές προκειμένου να διατηρείται μια αίσθηση ομαλότητας.

Στο μεταξύ ανώτερος αξιωματικός του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί διότι όπλα από τη Λιβύη φθάνουν στα χέρια ανθρώπων της αλ Κάιντα.

Ο στρατηγός Κάρτερ Φ. Χαμ, επικεφαλής της Διοίκησης Αφρικής του στρατού των ΗΠΑ, είπε σε συνέντευξη Τύπου πως «ανησυχούν πολύ σοβαρά όλοι οι εταίροι μας στην περιφέρεια, και οι ΗΠΑ συμμερίζονται αυτή την ανησυχία, για την διάδοση των όπλων από τη Λιβύη σε άλλα μέρη, περιλαμβανομένων περιοχών υπό τον έλεγχο της αλ Κάιντα», είπε ο στρατηγός Χαμ.

Η Αλγερία, η οποία γειτνιάζει με τη Λιβύη, ανέφερε ότι το χάος στη χώρα αυτή και οι μεγάλες ποσότητες όπλων που διακινούνται σε αυτή είναι κάτι το οποίο εκμεταλλεύεται η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ).

«Για να ελεγχθεί η διάδοση των όπλων θα απαιτηθούν κοινές προσπάθειες από όλους και σημειώνω ενθαρρυμένος τις συναντήσεις ανάμεσα στην Αλγερία, την Μαυριτανία, το Μαλί και το Νίγηρα», πρόσθεσε. «Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με καθεμιά απ' αυτές τις χώρες για να βρεθούν τρόποι ώστε να δώσουμε υποστήριξη η οποία να βοηθά πραγματικά. Θα μπορούσε να είναι στο πεδίο των πληροφοριών, ή στην ασφάλεια των συνόρων», κατέληξε ο αμερικανός στρατηγός.