> Voliotaki: «Le Monde»: Η Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

«Le Monde»: Η Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας

Κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα της μεγαλύτερης γαλλικής εφημερίδας, της «LeMonde» αποτελεί δικαστική διερεύνηση για κατάχρηση εξουσίας από τη γαλλίδα υπουργό οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και υποψήφια για τη διεύθυνση του ΔΝΤ, υπέρ του πάλαι ποτέ κραταιού επιχειρηματία και πολιτικού Μπερνάρ Ταπί.
«Le Monde»: Η Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίαςΟ Γενικός Εισαγγελέας του Γαλλικού ακυρωτικού δικαστηρίου, Ζαν Λουί Ναντάλ, έδωσε εντολή στις 10 Μαΐου για το άνοιγμα της έρευνας για κατάχρηση εξουσίας σε υπόθεση διαιτησίας που ευνόησε τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.
Ο δημοφιλής διαδικτυακός τόπος Mediapart «δημοσίευσε» την αναφορά που συντάχθηκε για την έρευνα της υπόθεσης. Τίθεται σε αμφισβήτηση η διαδικασία διαιτησίας για τη διαφορά μεταξύ Ταπί και της γαλλικής τράπεζας Credit Lyonnais καθώς και η άρνηση προσφυγής ενάντια στο αποτέλεσμα που κατακύρωνε 285 εκατομμύρια ευρώ στο γάλλο επιχειρηματία.


Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ που αφορούσε το πρόβλημα της «ηθικής βλάβης» του Μπερνάρ Ταπί, κάτι που σε φυσιολογικές συνθήκες  τίθεται εκτός διαιτησίας, συμπεριλήφθηκε στη διαδικασία με ωφέλεια 45 εκατομμύρια ευρώ για τον πρώην πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μαρσέιγ.
Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμά ότι μπορεί να διεκδικήσει και να καταλάβει τη θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ έστω κι αν ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης περάσει στη δικαστική έρευνα. Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Λαγκάρντ είναι φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο φάκελος θα εξεταστεί στις 10 Ιουνίου.
Σε συνέντευξή της η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν φοβάται το άνοιγμα μια υπόθεσης που είναι άνευ ουσίας…