> Voliotaki: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

Στο άμεσα προσεχές διάστημα κατατίθεται για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «Ανάπτυξη συλλογικών και Συνεταιριστικών μορφών οργάνωσης της αγροτικής οικονομίας», όπως τόνισε, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, η οποία από χθες βρίσκεται σε συνεχείς συναντήσεις με τα προεδρεία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών των Νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας και Χαλκιδικής....


Η νομική μορφή που θα έχουν οι Συλλογικές αγροτικές οργανώσεις θα είναι, Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) με τη μορφή του Συνεταιρισμού/μεριδιούχοι, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) με τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας ΑΕ ή ΕΠΕ και ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), αποκλειστικά όσες πληρούν το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο, τους περιορισμούς και τις οριοθετήσεις του, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Για το σκοπό αυτό, όλοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θεωρούνται πρωτοβάθμιοι και διέπονται από τους ίδιους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Διευκρινίζεται δε ότι οι κάθε μορφής συνεταιριστικές ενώσεις, κοινοπραξίες συνεταιρισμών και συνεταιριστικές εταιρίες, που συγκροτούνται από παραγωγούς ή και συνεταιρισμούς και έχουν τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρίας, θεωρούνται Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και είναι ανεξάρτητες από τη λειτουργία των συνεταιρισμών.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο αναγνωρίζονται Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες αποκτούν πρόσβαση σε κίνητρα, καθώς και σε χρηματοδοτήσεις τους από διαχειριστικά ή άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, μόνον εφόσον πληρούν το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται δε και η δημιουργία δημοπρατηρίων Αγροτικών Προϊόντων, για τα οποία, από πρόσφατη έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προέκυψε ότι ο αγροτικός κόσμος της χώρας τάσσεται υπέρ της λειτουργίας τους. Όπως ισχυρίζονται οι αγρότες, με τη λειτουργία των δημοπρατηρίων θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές, ενώ, από την πλευρά τους, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται και αυτοί φθηνότερα τα προϊόντα.

Τα Δημοπρατήρια Αγροτικών Προϊόντων που θα μπορούν να ιδρύονται σε επίπεδο περιφέρειας θα οργανώνονται με τη μορφή ΑΕ, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν: η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, οι Συλλογικές αγροτικές οργανώσεις και έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων, καθώς και ενδιαφερόμενοι ιδιώτες με ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 49%. Σύμφωνα με την κ. Αποστολάκη, εντός του 2012 δεν αποκλείεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και ο θεσμός των δημοπρατηρίων.

Στη δίωρη συνάντηση που είχε με την κ. Αποστολάκη το προεδρείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος Χρήστος Τσιχίτας τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση τάχθηκε υπέρ του «ξεσκαρταρίσματος» των συνεταιρισμών στη βάση τους, υπογράμμισε ότι από τους 6.500 που θεωρητικά υπάρχουν, οι πραγματικά ενεργοί, όχι μόνο με σφραγίδα, αλλά και τζίρο και προσωπικό, δεν υπερβαίνουν τους 700.

Ωστόσο ο κ. Τσιχίτας εξέφρασε την αντίθεσή του στη διάλυση των ενώσεων, υπογραμμίζοντας ότι «καλό θα ήταν αυτό να είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό», αφού εάν συμβεί ουσιαστικά οι συνεταιρισμοί θα αναγκαστούν να γίνουν «ανταγωνιστές». Μεταξύ άλλων έθεσε και το θέμα της επιστροφής φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, ζήτημα το οποίο ακόμα δεν διευθετήθηκε.

Στη σωστή κατεύθυνση κρίνουν ότι κινείται το νομοσχέδιο και οι ΕΑΣ Κιλκίς και Αξιούπολης, με τον πρόεδρο της πρώτης, Χαράλαμπο Παυλίδη να ζητά από την υφυπουργό την εφαρμογή κάποιας ρύθμισης για την αποπληρωμή των χρεών των συνεταιρισμών.