Σε τμήμα της αριστεράς δεν έχει γίνει κατανοητό ότι όσοι είναι κατά του μνημονίου είναι και κατά την ευρωζώνης που μας οδήγησε σε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας μέσω των επιτοκίων δανεισμού όλων μας, και των εισαγωγών αδασμολόγητων φθηνών προϊόντων που κατάστρεψαν την εγχώρια παράγωγη .
Το γεγονός ότι μας δάνειζαν για να ψωνίζουμε τα δικά τους επί 30 χρόνια έχει περάσει απαρατήρητο.
Εγκλωβισμένος σε μια λογική Κεφάλαιο αντικεφαλαιο ο κ. Τσιπρας, αντιλαμβάνεται το μνημόνιο μόνο ως μακρύ χέρι του κεφαλαίου και στέκεται αντιμνημονιακά μόνο και μόνο για να προτείνει μέτρα καταστολής του κεφαλαίου...
Σε συνέχεα αυτού του σκεπτικού (αντικεφάλαιο) έσπευσε να διαχωρίσει την θέση του από τον Δασκαλόπουλο και το δημοψήφισμα για το ευρώ.
Πρακτικά έγινε πάλι αυτό που πάντα συμβαίνει με την αριστερά του Τσίπρα. Αν πλησιάσει άνθρωπος στις ιδέες τους οι ίδιοι απομακρύνονται και πάλι. Ετεροπροσδιορισμός ανασφάλεια και κίνηση στα ρηχά μιας “επανάστασης” χωρίς λογο.
Παρακολουθήστε τον παρακάτω απο την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Ε Αρκετοί Ευρωπαίοι αλλά και κάποια στελέχη του κόμματός σας προκρίνουν επιστροφή στη δραχμή. Βλέπετε εφικτό αυτό το σενάριο;
Τσίπρας: Η έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να αποτελεί στόχο του προοδευτικού κινήματος. Με τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης η έξοδος από το κοινό νόμισμα δεν θα διώξει ούτε το ΔΝΤ ούτε τα μνημόνια, αλλά θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι με τη λύση αυτή φλερτάρει και ένα πολύ σκληρό κομμάτι της εγχώριας και της ευρωπαϊκής τάξης των κερδοσκόπων και των εκμεταλλευτών. Γι’ αυτό και ο επικεφαλής του ΣΕΒ θέτει το εκβιαστικό δίλημμα: δραχμή ή μνημόνιο. Γιατί γνωρίζει ότι και στις δύο εκδοχές το κρατικοδίαιτο σινάφι του θα βγει κερδισμένο.
Ε Και πώς θα μειωθεί το έλλειμμα;
Τσίπρας Με αναδιανομή του πλούτου και παραγωγική ανασυγκρότηση. Οι έχοντες και κατέχοντες στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία καρπώθηκαν φοροαπαλλαγές ύψους 100 δισ. Οσο περίπου ένα μνημόνιο. Αν η Ελλάδα φορολογούσε τα εισοδήματα κεφαλαίου όπως κατά μέσο όρο κάνουν οι χώρες της Ευρώπης, η κρίση θα μας έβρισκε με χρέος 80% του ΑΕΠ. Αντ’ αυτού βλέπουμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη στο 20%, όπως έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή. Η οποία διπλασίασε τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους και εκτόξευσε τα ελλείμματα.