> Voliotaki: Κάλεσμα ενότητας από τον Φώτη Κουβέλη

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Κάλεσμα ενότητας από τον Φώτη Κουβέλη

ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ανοιχτή πρόταση διαλόγου, συνεργασίας και συμπόρευσης μέσα στα κινήματα, στα αυτοδιοικητικά σχήματα, στις κινήσεις πολιτών, στη βάση της εγγύτητας προγραμματικών στοχεύσεων και προοπτικής, σε δυνάμεις που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο, σε ανένταχτους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, σε δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας απόψε τις εργασίες του πρώτου συνεδρίου του κόμματος.

Μιλώντας ενώπιον 700 συνέδρων ο κ. Κουβέλης περιέγραψε την πολιτική συμμαχιών, την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του νέου κόμματος αλλά και τις άμεσες προτεραιότητες, προσδίδοντας έτσι τον χαρακτήρα του επείγοντος στην πολιτική δραστηριοποίηση της ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά το συνέδριο.


Έχοντας στο επίκεντρο της ομιλίας του...

την οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διανύει την δραματικότερη περίοδο μετά την μεταπολίτευση, ο κ. Κουβέλης κάλεσε τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, για να γείρουν την πλάστιγγα και τις εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων. Σημείωσε μάλιστα ότι η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί την αυτοτελή δυναμική και διακριτή παρουσία της στην κοινωνία και στην πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «διαμορφώνουμε ένα νέο κόμμα βαθύτατα δημοκρατικό, μακριά από συγκεντρωτικές και γραφειοκρατικές δομές και συμπεριφορές, στηριγμένο στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και τη δράση».

Η ταυτότητα της ΔΗΜΑΡ δεν απέχει καθόλου από τις διακηρύξεις του κ. Κουβέλη για την ανανεωτική αριστερά στον πυρήνα της οποίας, όπως είπε στην ομιλία του, βρίσκεται ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, ο αριστερός ευρωπαϊσμός, η μεταρρυθμιστική στρατηγική, ο οικολογικός πολιτισμός.

Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική συμμαχιών, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η πρωτοφανής ένταση στην εκμετάλλευση της εργασίας, η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους, η περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων, η επεκτεινόμενη φτώχεια μαζί με τη γενική οικολογική κρίση, για να αντιμετωπιστούν και για να υπάρξει μια διαφορετική βιώσιμη εναλλακτική πορεία, απαιτούν κατ’ ελάχιστο τη συνάντηση, τη συμπόρευση και την κοινή δράση πολιτικών δυνάμεων της δημοκρατικής Αριστεράς, της Πολιτικής Οικολογίας και του Σοσιαλιστικού χώρου, με σεβασμό της ιδιαιτερότητας, της ισοτιμίας και της αυτονομίας κάθε πολιτικού υποκειμένου.

Εξειδικεύοντας περαιτέρω τη θέση του για την ΕΕ ο κ. Κουβέλης είπε ότι ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει μια Αριστερά που αποστρέφεται τον πολιτικά άκριτο αντιευρωπαϊσμό, θα αναγνωρίζει τα υπαρκτά οφέλη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ευρωπαϊκής ιδέας και θα προτιμά, αντί να απορρίπτει συλλήβδην, να προτείνει δημιουργικά και να διεκδικεί αγωνιστικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα διαμορφώνουν ένα δημοκρατικό πλαίσιο που θα επιτρέπουν την εφαρμογή εναλλακτικών πολιτικών.

Η ΔΗΜΑΡ, θεωρεί ότι το ξεπέρασμα της κρίσης, θα κριθεί σε τρία μέτωπα:

- Στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, παράλληλα με την ανεύρεση νέων δυνατοτήτων «ευρωπαϊκής σύγκλισης» στη βάση αναδιανεμητικών πολιτικών με κοινωνικό χαρακτήρα.

- Στην ανατροπή της σημερινής άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και όχι μέσα από νέους έμμεσους φόρους.

- Στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας, που θα προωθεί την επιχειρηματικότητα, θα τονώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, με τρόπο που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, θα δημιουργεί απασχόληση, θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα διασφαλίζει την αειφορία των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητά επαναπροσανατολισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας για την ανακούφιση όσων πλήττονται από την κρίση και επίσης ζητά την πλήρη ανατροπή του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς.

Τέλος, εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Κουβέλης και στις διεθνείς εξελίξεις, υποστηρίζοντας την μετάβαση των αραβικών χωρών στην δημοκρατία και στους κινδύνους που περικλείει η χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Ο κ. Κουβέλης πρότεινε σε φορείς, διανοούμενους, κοινωνικές δυνάμεις και κόμματα, μια Πανελλαδική κινητοποίηση για την συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών που θα ζητούν από την ΕΕ να σταματήσουν τα πυρηνικά εργοστάσια και να αποτραπεί η οικοδόμηση νέων.