> Voliotaki: «Δεν είμαστε ο "χωροφύλακας" του κόσμου»

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Δεν είμαστε ο "χωροφύλακας" του κόσμου»

Ο Αμερικανός πρωθυπουργός Barrack Obama απευθύνθηκε με δημόσιο διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό, μιλώντας για την επέμβαση των Η.Π.Α. και των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη για την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Αρχικά τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι σύμμαχοι των Η.Π.Α. είχαν προειδοποιήσει τον Muammar Gaddafi ότι έπρεπε να σταματήσει το συντομότερο το «λουτρό αίματος» και να σεβαστεί τον λαό του. Παρόλα αυτά, δεν άκουσε τη διεθνή κοινότητα και συνέχιζε να παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, κατάσταση που δεν μπορούσε να «περάσει έτσι».

«Με τη ψήφιση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας προχωρήσαμε στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Gaddafi και της απαγόρευσης μετακίνησης του ίδιου και των συγγενών του στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να τον πιέσουμε να σταματήσει τη βία. Αυτά τα μέτρα όμως δεν ήταν αρκετά. Ο Gaddafi συνέχισε να σκοτώνει του πολίτες του», ανέφερε....


«Στη Βεγγάζη, μια πόλη σε πληθυσμό όσο το Σάρλοτ, οι δυνάμεις του Gaddafi σκότωσαν, ταπείνωσαν και χτύπησαν τους Λίβυους πολίτες. Οι ενέργειές τους προκάλεσαν τεράστια κύματα προσφύγων σε χώρες που πρόσφατα βγήκαν από εμπόλεμη κατάσταση, την Τυνησία και την Αίγυπτο. Έπρεπε να δράσουμε το συντομότερο», πρόσθεσε.

Σχετικά με τον λόγο που οι Η.Π.Α. αποφάσισαν να ηγηθούν της συμμαχικής προσπάθειας, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ήταν υποχρέωσή τους ως έθνος να προστατέψουν τον λαό της Λιβύης από έναν δικτάτορα ο οποίος θεωρούσε ότι η «εξουσία κατακτάται με τη βία». Τόνισε όμως ότι «δεν γίνεται οι Η.Π.Α. να είναι ο χωροφύλακας του πλανήτη».

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή εκδήλωση βίας και ήταν σημαντικό να δράσουμε προκειμένου να σταματήσουμε τη σφαγή. Έτσι με τη βοήθεια των συμμάχων μας αρχίσαμε την επέμβαση», τόνισε.

Όσον αφορά στο υπέρογκο κόστος των επιχειρήσεων και τις οικονομικές επιπτώσεις τους στην αμερικανική κοινωνία ξεκαθάρισε ότι η χθεσινή μετάβαση της διοίκησης και του συντονισμού των συμμαχικών δυνάμεων στο ΝΑΤΟ θα ελαφρύνει αισθητά τα οικονομικά «βάρη» των Αμερικανών φορολογούμενων.

ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ ΡΕ ΠΑΛΙΟΤΟΜΑΡΟ! ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΟΤΕ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΣΟ ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ. ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ? ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΡΕ ΤΟΜΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΔΕΝ ΣΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ! ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ ΒΕΒΑΙΟΝ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ, ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ...