Το ψήφισμα ζητά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, προκειμένου να διευκολυνθεί η δημιουργία κατάλληλου κλίματος στις διαπραγματεύσεις, και κάνει αναφορά στην επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
Εγκρίθηκε ακόμη ειδική τροποποίηση για τον εποικισμό στα κατεχόμενα.
Η Επιτροπή απέρριψε επίσης με συντριπτική πλειοψηφία τροπολογία, που στήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες...
των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων για επαναφορά του ζητήματος του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.
Το ψήφισμα θα παραπεμφθεί για τελική έγκριση τον Μάρτιο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι πρόκειται για «ισοζυγισμένο ψήφισμα, θετικό προς την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Υπάρχουν, εξήγησε, θετικά στοιχεία, όπως η καταψήφιση του απευθείας εμπορίου και η αναφορά για τη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.
Παράλληλα, είπε, υπερψηφίστηκαν τροπολογίες με τις οποίες ζητείται το άνοιγμα αρχείων για τους αγνοούμενους και ο τερματισμός του εποικισμού από την Τουρκία, γιατί αλλάζει ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου.
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι «για άλλη μια φορά απέτυχε παταγωδώς η προσπάθεια των Τούρκων να περάσει άμεσα ή έμμεσα το θέμα του απευθείας εμπορίου και εξέφρασε την ελπίδα το ίδιο σκηνικό να επαναληφθεί και στην Ολομέλεια ώστε να τελειώσει μια και καλή το ζήτημα».
Η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου εξέφρασε ικανοποίηση, « γιατί δεν πέρασαν αρνητικές αναφορές για το απευθείας εμπόριο, τις τουρκικές αντιρρήσεις για τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας».
Πολύ ικανοποιητικό χαρακτήρισε το ψήφισμα και ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Κυριάκος Μαυρονικόλας, αφού, όπως είπε, εμπεριέχει όλες τις βασικές θέσεις που ζητούσε και υποστήριζε η ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια προσπάθεια να πετύχει ορθές θέσεις σε ότι αφορά το κυπριακό.