> Voliotaki: Ο φόβος τής πειρατείας αυξάνει το κόστος τής ναυσιπλοίας...

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ο φόβος τής πειρατείας αυξάνει το κόστος τής ναυσιπλοίας...



Σοβαρή επιβάρυνση στο κόστος μεταφοράς δια θαλάσσης προκαλούν οι επιθέσεις των πειρατών, που μόνο πέρυσι «απήγαγαν» 49 πλοία.

Πειρατές πλοίων Πειρατές πλοίων Οι επιδρομές προσθέτουν τουλάχιστον 2,4 δισ. δολ. στα κόστη μεταφορών εξαιτίας της παρέκκλισης σε μακρύτερες διαδρομές στην οποία υποχρεώνονται τα πλοία προκειμένου να ... αποφύγουν τις επιθέσεις από την Ανατολική Αφρική, εκτιμά το αμερικανικό μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο One Earth Future Foundation.

Τα μέσα λύτρα που καταβάλλονται αυξήθηκαν σε 5,4 εκατομ. πέρσι συγκριτικά με 150.000 δολ. το 2005, ανέφερε το ινστιτούτο. Οι επιθέσεις έξω από τη Σομαλία ήταν οι περισσότερες από ποτέ πέρσι, με 49 πλοία και 1.016 μέλη πληρωμάτων απαχθέντα, σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο.

Το πρόβλημα είναι ότι όσοι πειρατές και εάν συλλαμβάνονται, αυτοί αμέσως αντικαθίστανται από νέους γιατί η όλη επιχείρηση είναι πολύ αποδοτική. Οι κλιμακούμενες επιθέσεις υποχρεώνουν πολλά τάνκερς να πλέουν γύρω από την Αφρική και να αποφεύγουν το κανάλι του Σουέζ, προσθέτοντας έτσι 12 μέρες ταξιδιού από τη Σ. Αραβία στο Χιούστον.

Περίπου 30 αντιπειρατικά πλοία περιπολούν ημερησίως στη περιοχή από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ καλύπτοντας μία περιοχή 2 εκατομ. τετραγωνικών ναυτικών μιλίων ή όσο 10 φορές το μέγεθος της Γερμανίας.

enet.gr