ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
Εικόνες από ταινίες του Χόλυγουντ θα ζήσει ο πλανήτης τις επόμενες δεκαετίες, προβλέπουν οι επιστήμονες, ακόμη κι αν οι άνθρωποι σταματήσουν σήμερα κιόλας κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσγαιρα.
Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary και το κέντρο της κλίματος του Περιβάλλοντος του Καναδά στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας, παράκτιες περιοχές θα πλημμυρίσουν και η μάζα της γης θα συρρικνωθεί, καθώς η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον τέσσερα μέτρα.
Το 30% των περιοχών της Βόρειας Αφρικής θα πληγούν από ξηρασία, ενώ λόγω της υπερθέρμανσης των ωκεανών είναι πιθανό ότι θα καταρρεύσει μεγάλο στρώμα πάγου στη Δυτική Ανταρκτική.
«Μείναμε κάπως έκπληκτοι από το αποτέλεσμα. Ακόμη και αν αλλάξουμε συμπεριφορά και αλλάξει η κοινωνία μας εντελώς τα σενάρια είναι πολύ πεσιμιστικά. Νιώθω ηττοπάθεια», δήλωσε ο Σον Μάρσαλ, καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, που κατέχει την Έδρα της Έρευνας του Καναδά για τις Κλιματολογικές Αλλαγές.
Η ομάδα χρησιμοποίησε υπολογιστή προσομοίωσης για να μελετήσει πώς ο κόσμος θα αλλάξει από το έτος 3000, ακόμη κι αν μηδενιστούν οι εκπομπές αερίων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Nature Geoscience.
«Το βόρειο ημισφαίριο αντιδρά καλύτερα από το νότιο στο μοντέλο υποθετικής αλλαγής του κλίματος τελικά αντιστρεφόμενο εντός 1000 ετών, τουλάχιστον όσον αφορά στον Καναδά. Ο Καναδάς και η Ρωσία θα έχουν τις λιγότερες ζημίες αφού η θερμοκρασία θα ανέβει περί τους πέντε βαθμούς, ενώ η συνεχιζόμενη ζέστη στην Αφρική θα δημιουργήσει ελλείψεις σε τρόφιμα», αναφέρουν.
Με δεδομένο μάλιστα ότι οι εκπομπές ρύπων δεν θα σταματήσουν στο άμεσο μέλλον, οι ερευνητές καταγράφουν τι θα συμβεί εάν η κατάσταση συνεχιστεί με τα σημερινά δεδομένα.
«Εάν μηδενίσουμε τις εκπομπές ρύπων αυτή τη στιγμή, ο πάγος στη θάλασσα της Αρκτικής θα χειροτερεύσει για άλλα 10 ή 20 χρόνια αλλά θα επανέλθει το 2100 στα συνήθη επίπεδα. Εάν συνεχίσουμε τις συνήθεις εκπομπές, ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική θα αφανιστεί εντελώς».