> Voliotaki: Γ.Παπανδρέου: Μήνυμα ειρήνης, μακριά από ανταγωνισμούς τού παρελθόντος

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Γ.Παπανδρέου: Μήνυμα ειρήνης, μακριά από ανταγωνισμούς τού παρελθόντος

Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ειρηνικά με την Τουρκία, μακριά από ανταγωνισμούς του παρελθόντος, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε ομιλία του, λίγη ώρα αφού εγκαινίασε με τον Ταγίπ Ερντογάν στάδιο, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της χειμερινής Πανεπιστημιάδας.

«Ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς και μαθαίνει στους νέους τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και της συνεργασίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Είναι αξίες», πρόσθεσε, «πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να χτίσουμε ένα κόσμο μακριά από ανταγωνισμούς του παρελθόντος».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημασία του συμβολισμού της ολυμπιακής εκεχειρίας, διαβεβαιώνοντας τέλος ότι οι δύο χώρες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αγκαλιάσουν, όπως είπε, τις αξίες της συνεργασίας και της ειρήνης.

        Συνάντηση εφ' όλης της ύλης με τον Τ. Ερντογάν

Πριν την τελετή εγκαινίων του σταδίου και στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των Τούρκων πρεσβευτών, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση τριών ωρών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών άρχισε όπως είχε προγραμματιστεί στις 10 το πρωί, με τη συμμετοχή μόνο των κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, ενώ λίγο πριν τις 12, στην αίθουσα προσήλθαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε αυτήν συζητήθηκαν θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών υπερπτήσεων, ενώ έγινε εκτενής αναφορά και στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης (και στην προγραμματισμένη κατασκευή φράχτη στον Εβρο).

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, θέματα που αφορούν το Αιγαίο, όπως υφαλοκρηπίδα κ.λπ. αποτελούν αντικείμενο των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η συνάντηση που έγινε σήμερα στο Ερζερούμ δεν είχε στόχο την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά σκοπεύει στη δημιουργία του πλαισίου που θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στους θεσμούς που έχουν αποφασιστεί.

Ένας τέτοιος θεσμός είναι το Ανώτατο Συμβούλιο, τη σύγκληση του οποίου θα προετοιμάσει η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα το Μάρτιο.

Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στη σύνοδο απόδειξη του υψηλού επιπέδου των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σε δηλώσεις του, στο πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Νταβούτογλου εστίασε στην «ιστορικής» σημασίας ομιλία των κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα. «Η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ κρίνεται συνολικά στη γείτονα χώρα ιδιαίτερα σημαντική. «Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ανεξάρτητα από το τι θα συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του», λέει στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο διπλωματικός σχολιαστής, Τζενκίς Τσαντάρ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ερζερούμ ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη σύνοδο των Τούρκων πρεσβευτών και στη συνέχεια θα κάνει κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του.