> Voliotaki: Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Στο 4,4%- έναντι 4,2% της αρχικής πρόβλεψης- αναθεωρεί τις προβλέψεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011, χάρη στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για τις ΗΠΑ και των αμετάβλητων προβλέψεων για την ευρωζώνη.

Ωστόσο απαρίθμησε μία σειρά από κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Στην αναθεωρημένη έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2011 αναθεωρείται προς τα πάνω εξαιτίας της πρόβλεψης για ανάπτυξη 3% της αμερικανικής οικονομίας, έναντι 2,3%, σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη. Το ΔΝΤ αποδίδει την αναθεώρηση αυτή στην απόφαση της Ουάσινγκτον για την παράταση επί δύο χρόνια της ισχύος των φορολογικών μειώσεων που αποφασίστηκαν το 2001 και το 2003, γεγονός που θα προσθέσει μισή εκατοστιαία μονάδα ανάπτυξης κατά το 2011.

Η πρόβλεψη ανάπτυξης για την ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,5%. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κρίση δημοσιονομικού χρέους στην ευρωζώνη θα έχει συνέπειες στην ίδια τη ζώνη του ευρώ, αλλά περιορισμένες επιπτώσεις στην ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι προβλέψεις αυτές, εξηγεί το ΔΝΤ, προϋποθέτουν ότι τα πολιτικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ θα επιτύχουν την ανάσχεση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής και των επιπτώσεών της στην πραγματική οικονομία στην περιφέρεια της ζώνης, χωρίς να επηρεάζεται σοβαρά η παγκόσμια ανάκαμψη.

Η συνέχιση μίας οικονομικής ανάπτυξης σχετικά υψηλής στον υπόλοιπο κόσμο σημαίνει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ότι η ανάκαμψη δύο ταχυτήτων της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει.

Για τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι προβλέψεις παραμένουν σχετικά σταθερές, 9,6% για την Κίνα, 8,4% για την Ινδία και 4,5% για τη Βραζιλία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί επίσης τις αναδυόμενες οικονομίες για τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης» των οικονομιών τους εξαιτίας του πληθωρισμού στις τιμές των πρώτων υλών, της συρροής ξένων κεφαλαίων και της υποτίμησης ορισμένων νομισμάτων.