> Voliotaki: Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ 14.000 μεγαλοϊδιοκτήτες

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ 14.000 μεγαλοϊδιοκτήτες

ΞΕΧΑΣΑΝ... ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ

Δεκατέσσερις χιλιάδες µεγαλοϊδιοκτήτες που δεν δήλωναν την ακίνητη περιουσία τους, συνολικού ύψους άνω των 14 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο στόχαστρο των ελέγχων της εφορίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων».

Πρόκειται για ένα από τα έξι µέτωπα στα οποία η εφορία εξαπολύει φοροκυνηγητό, όπως προκύπτει από τις κατευθύνσεις για το πρώτο τρίµηνο που έδωσε χθες σε 27 προϊσταµένους των µεγαλύτερων εφοριών της χώρας ο υφυπουργός Οικονοµικών κ. Δηµήτρης Κουσελάς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τους φορολογουµένους αυτούς εντόπισε το σύστηµα Taxis από διασταυρώσεις που έγιναν ανάµεσα στα έντυπα Ε9 που υπέβαλαν µαζί µε το ΕΤΑΚ του 2008 και στις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 2007 που απλώς... δεν είχαν υποβάλει, δείγµα των ελλιπών ελέγχων της περιόδου εκείνης. Εντοπίστηκαν επίσης 150.000 φορολογούµενοι να έχουν αποκρύψει από τη δήλωσή τους τη λεγόµενη επιχειρηµατική αµοιβή (δηλαδή απολαβές από συµµετοχή σε οµόρρυθµη ή ετερόρρυθµη επιχείρηση), εκ των οποίων οι 8.000 δεν δήλωσαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ έκαστος.

Βρέθηκαν ακόµη 30.000 φορολογούµενοι που είχαν αποκρύψει εισοδήµατα από καταθέσεις σε τράπεζες εξωτερικού για να αποφύγουν τη φορολογία των τόκων και περίπου 70.000 επαγγελµατίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ. Τα στοιχεία όλων αυτών έχουν σταλεί στις εφορίες, ώστε οι συγκεκριµένοι φορολογούµενοι να κληθούν χωρίς καθυστέρηση για έλεγχο.

Πώς εντοπίστηκαν οι 14.000 µεγαλοϊδιοκτήτες


Το πρώτο από τα έξι µέτωπα αφορά σε ελέγχους για όσους δεν υπέβαλαν το 2007 Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Έχει εντοπιστεί από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων ένας αριθµός συνολικά 14.000 µεγαλοϊδιοκτητών, µε ακίνητη περιουσία για καθέναν αντικειµενικής αξίας άνω του ενός εκατοµµυρίου ευρώ, την οποία φέρονται να απέκρυψαν. Οι φορολογούµενοι αυτοί δεν κατέβαλαν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας το 2007, όταν δηλαδή ο συγκεκριµένος φόρος ήταν ακόµη σε ισχύ, αλλά εντοπίστηκαν στη συνέχεια από την υποχρεωτική καταβολή του εντύπου Ε9, στο πλαίσιο υποβολής του ΕΤΑΚ για το 2008.

Τα υπόλοιπα πέντε µέτωπα αφορούν:

- Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της περαίωσης ως το τέλος Ιανουαρίου. Το αργότερο µέχρι και τις 24 του µηνός οι ΔΟΥ θα πρέπει να έχουν εκδώσει και ταχυδροµήσει τα σηµειώµατα περαίωσης σε όσους υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθµιση µέχρι και τις 31 Δεκεµβρίου 2010. Το ίδιο πρέπει να κάνουν οι εφορίες και µε όσους είχαν παραλάβει εκκαθαριστικά περαίωσης µε παραλείψεις.

- Σε τακτικούς δειγµατοληπτικούς ελέγχους βάσει συγκεκριµένων κριτηρίων κινδύνου που θα προκύψουν από το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστηµα Elenxis, τόσο για όσους δεν θέλησαν να ενταχθούν στην περαίωση όσο και για εκείνους που εξαιρέθηκαν από αυτήν. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι πολύ µεγάλες επιχειρήσεις µε τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που κατέχουν ακίνητα, αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

- Σε ελέγχους σε επιχειρήσεις µε βιβλία γ΄ κατηγορίας που δεν απέδωσαν ΦΠΑ τον Νοέµβριο.

- Σε προσωρινούς ελέγχους από τις εφορίες για τη µη απόδοση ΦΠΑ, µε βάση τα στοιχεία που ήδη διαθέτουν.

- Τέλος, σε προσωρινούς ελέγχους µε βάση συγκεκριµένους δείκτες φορολογικής συµµόρφωσης για το 2010, τους οποίους θα καθορίσει η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων. Στις 27 Ιανουαρίου η ΓΓΠΣ θα έχει έτοιµες λίστες µε φορολογουµένους που έχουν υποβάλει ανακριβή στοιχεία στη δήλωσή τους.

Το οπλοστάσιο του υπουργείου Οικονοµικών


Στη µάχη για την αποκάλυψη κρυφών εισοδηµάτων και «µαύρου χρήµατος» το υπουργείο Οικονοµικών θα χρησιµοποιήσει το επόµενο διάστηµα µια σειρά όπλα, σύμφωνα με τα «Νέα».

Τέτοια είναι, για παράδειγµα, η καθιέρωση ηλεκτρονικών τιµολογίων και επαγγελµατικών λογαριασµών στις τράπεζες για συναλλαγές µεταξύ επιχειρήσεων άνω των 3.000 ευρώ, αλλά και η εξόφληση από τους καταναλωτές των αγορών τους αξίας άνω των 1.500 ευρώ µε πιστωτικές κάρτες ή επιταγές.

Επίσης, στο οπλοστάσιο του υπουργείου περιλαµβάνονται η πρόσβαση της εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασµούς των φορολογουµένων και η «online» σύνδεση λογιστηρίων και ταµειακών µηχανών µε τον κεντρικό υπολογιστή της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων.

Επιπλέον, από φέτος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος για όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευµατίες θα γίνεται µόνο ηλεκτρονικά, ενώ εφαρµόζεται το νέο καθεστώς τεκµηρίων διαβίωσης για τον προσδιορισµό των εισοδημάτων.

Τέλος, σηµαντικό ρόλο θα παίξει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, µε την αξιοποίηση των στοιχείων για την ακίνητη περιουσία που έχουν δηλωθεί στο E9 και τη συλλογή στοιχείων από υποθηκοφυλακεία, συµβολαιογραφεία, πολεοδοµίες κ.ά.