> Voliotaki: Πόσο "λερώνει" η ενημέρωση;

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Πόσο "λερώνει" η ενημέρωση;

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εφημερίδων καθώς το αποτύπωμα άνθρακα δεν εξαρτάται μόνο από την παραγωγή, την εκτύπωση και τη μεταφορά, αλλά και από το αν ο καταναλωτής ανακυκλώνει την εφημερίδα αφού τη διαβάσει.

Αυτό είναι σημαντικό, αναφέρει δημοσίευμα του The Guardian, διότι με το να στέλνουμε το χαρτί σε χώρους υγειονομικής ταφής δεν παράγουμε μόνο το μεθάνιο, που είναι αέριο του θερμοκηπίου, αλλά επίσης αυξάνουμε και την ποσότητα του παρθένου υλικού που είναι ανάγκη να παραχθεί.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η ποσότητα του χαρτιού που χρησιμοποιείται. Στο βιβλίο του «Πόσο κακές είναι οι μπανάνες»; ο Mike Berners-Lee χρησιμοποιεί κλίμακες κουζίνας για να...
αποτυπώσει κατά προσέγγιση το αποτύπωμα άνθρακα των διαφόρων εφημερίδων υπολογίζοντας με μέτριες εκτιμήσεις το χαρτί που καταναλώνουν και την ενέργεια που απαιτούν οι εκτυπωτές. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

- 0,3 κιλά CO2e η Guardian Weekly, με την παραδοχή ότι ανακυκλώνεται.
- 0,4 κιλά CO2e η Sun, ανακυκλωμένο.
- 0,5 κιλά CO2e η Daily Mail, ανακυκλωμένο.
- 0,8 κιλά CO2e η Guardian, ανακυκλωμένο.
- 1,8 κιλά CO2e Σαββατοκυριακάτικο α’ ποιότητας χαρτί, ανακυκλωμένο.
- 4,1 κιλά CO2e Σαββατοκυριακάτικο α’ ποιότητας χαρτί, σε χώρο υγειονομικής ταφής

Αν προστεθεί σε όλα αυτά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από γραφεία και δημοσιογραφικά ταξίδια, το ποσό του άνθρακα ανεβαίνει δραματικά.

Επίσης παίζουν ρόλο και οι διάφορες πηγές χαρτιού. Για παράδειγμα, η Guardian Media Group πρόσφατα μεταπήδησε σε μια νορβηγική χαρτοβιομηχανία που λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας άνθρακα στον εφοδιασμό της με ενέργεια, οι εκπομπές της εφημερίδας εκτιμάται ότι θα είναι 100 φορές χαμηλότερες από εκείνες ενός εργοστασίου επεξεργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ανακυκλωμένο χαρτοπολτό.

Συνολικά λοιπόν το αποτύπωμα άνθρακα της εφημερίδας εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων. Στο υψηλότερο άκρο του φάσματος είναι τα ογκώδη έγγραφα που παράγονται κάθε εβδομάδα, όλα αυτά που τυπώνονται και η κατάληξη μέρους του χαρτιού σε χώρο υγειονομικής ταφής, που θα μπορούσε να δημιουργήσει ως και ένα τόνο CO2e κάθε χρόνο. Το ποσό αυτό είναι συγκρίσιμο με δύο πτήσεις μικρών αποστάσεων.

Ακόμη και με τη χρήση υπολογιστή δεν είναι εύκολο να μετρηθεί με ακρίβεια το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού πρέπει να σταθμιστούν παράγοντες όπως το ποσό της ενέργειας που καταναλώνει ο υπολογιστής, που ποικίλει με το αν είναι νέας ή παλαιάς τεχνολογίας.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον όμως έχει και αυτή η ίδια η γραφή. Σε κάποιο επίπεδο, ένα άρθρο που υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει ενέχει πολύ υψηλότερο έμμεσο αποτύπωμα άνθρακα από εκείνο που υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα των επισημάνσεων των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή.

ΑΠΟ: Greenbusiness