> Voliotaki: ΒΟΛΟΣ: Για δεύτερη μέρα οι ΔΥΝΑΜΕΙΣ του ΠΑΜΕ στο ΔΡΟΜΟ

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΒΟΛΟΣ: Για δεύτερη μέρα οι ΔΥΝΑΜΕΙΣ του ΠΑΜΕ στο ΔΡΟΜΟ

Με τη συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου για δεύτερη μέρα μετά τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση, τα σωματεία και οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κάλεσαν τους εργαζόμενους να βροντοφωνάξουν: Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός, ενάντια στη νέα ληστεία και την κοροϊδία κυβέρνησης - κεφαλαίου – ΕΕ.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με ομιλία του Αποστόλη Ριζόπουλου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων Μαγνησίας και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. 
ΟΜΙΛΙΑ 18-5, 7 μ.μ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες
χαιρετίζουμε τις χιλιάδες εργαζομένων που απέργησαν, που κατέβηκαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στις πόλεις όλης της Ελλάδας. Αυτούς που απέδειξαν στην κυβέρνηση ότι δεν αποδέχονται και δεν συναινούν στην αντεργατική λαίλαπα που επιβάλλει.
Οι εργαζόμενοι βγήκαν μαζικά στους δρόμους όλης της Ελλάδας από τη Θράκη ως την Κρήτη σαλπίζοντας το σύνθημα του ΠΑΜΕ: «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός, ενάντια στη νέα ληστεία και την κοροϊδία κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ», ενάντια στα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση.  
Συνεχίζουμε με τη σημερινή μας συγκέντρωση στο Βόλο, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι το αποκούμπι των εργαζομένων απέναντι στη βάρβαρη επίθεση μονοπωλίων – κυβέρνησης – Ε.Ε.
Τα αστικά μέσα ενημέρωσης, οι αριστεροί και οι δεξιοί ψάλτες του ευρωμονόδρομου δεν ανέδειξαν τη βαρύτητα της γενικής απεργίας και των απεργιακών διαδηλώσεων του ΠΑΜΕ. Αντίθετα για λογαριασμό της εργοδοσίας που επιδιώκει μαζί με την κυβέρνηση να πάρει το πολυπόθητο «εξιτήριο» προς τη λεγόμενη ανάπτυξη, δηλαδή την κερδοφορία τους πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, προχώρησαν σε ένα κρεσέντο δημοσιευμάτων για τον «χαμένο αγώνα» της απεργίας, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τα χαμηλά ποσοστά.
Ασφαλώς κουβέντα δεν ψέλλισαν για τους υπαίτιους αυτής της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα: τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τα καλύτερα στηρίγματα του κεφαλαίου που χρόνια καλλιεργούσαν και συνεχίζουν να καλλιεργούν την απογοήτευση, που οδήγησαν στην αποστράτευση χιλιάδες εργάτες μέσα από τη γραμμή πάλης που υπερασπίζονται. Γραμμή πάλης που όχι μόνο δεν βάζει στο στόχαστρο το κεφάλαιο, τη μεγαλοεργοδοσία, αλλά καλλιεργεί την λογική των δήθεν κοινών συμφερόντων εργατών - κεφαλαίου, περιορίζοντας τους αγώνες στην διεκδίκηση εναλλαγής της μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης από μια άλλη.
Είναι ώρα να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα αυτό που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σαλπίζουν σαν κύριο στόχο: την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Τα μέτρα του 4ου μνημονίου είναι σαρωτικά για το λαϊκό εισόδημα και τα -όσα απέμειναν- εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Μέτρα που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω φτωχοποίηση χιλιάδων ακόμα λαϊκών νοικοκυριών και στη διεύρυνση της παιδικής φτώχειας και στέρησης.
Είναι μέτρα μόνιμα, πάνω σε όσα μέτρα έχουν ήδη νομοθετήσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της θωράκισης δηλαδή και της ανάκαμψης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Είναι μέτρα που θα φέρουν νέα πιο βάρβαρα μέτρα, χωρίς να έχει πάτο το βαρέλι. 
Ξέρουμε ότι σήμερα η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα μέτρα. Ο σκυλοκαβγάς στη βουλή ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα που ψήφισαν από κοινού το προηγούμενο, 3ο μνημόνιο, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει κανένα. Ούτε να γεμίσει απογοήτευση το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε την ψήφιση αυτού του βάρβαρου πακέτου. Αντίθετα, να μας πεισμώσει για την ανάγκη να ισχυροποιήσουμε το εργατικό κίνημα, να ανέβει στο ύψος των σημερινών περιστάσεων.
Οι εργαζόμενοι είναι ώρα να συνταχθούν με τη γραμμή πάλης που διεκδικεί ανάκτηση των απωλειών, παλεύοντας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών τους. Να συμβάλουν στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στη συγκρότηση και την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας και στην προετοιμασία για νέους ταξικούς αγώνες, με όλες τις μορφές.
Η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και η δράση των σωματείων μας και των επιτροπών αγώνα για την προετοιμασία της, η χτεσινή απεργία και η δουλειά προετοιμασίας της, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια.
Συνεχίζουμε τη δράση μας. Να δυναμώσουμε τα σωματεία μας. Να δυναμώσουμε το ταξικό κίνημα σε κάθε χώρο δουλειάς. Το σχέδιο της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα έχοντας τη στήριξη ή και ανοχή των εργαζομένων δεν προχώρησε. Μπορούμε να ισχυροποιήσουμε την πάλη μας. Με νέες εγγραφές, νέους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στο κίνημα. Οργανώνοντας την πάλη και τον αγώνα ενάντια στον συμβιβασμό, στην μοιρολατρία, στην ηττοπάθεια, στην προσπάθεια εφησυχασμού και εξαπάτησης «περί ανάπτυξης». ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ.
Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων συμβασιούχων στους ΟΤΑ. Στηρίζουμε τους συναδέλφους ναυτεργάτες που συνεχίζουν με τη νέα τους 48ωρη απεργία.

Συνεχίζουμε, ακόμα πιο μαχητικά, πιο δυναμικά.