Ζημίες εκατομμυρίων και υπέρογκο δανεισμό εμφανίζουν «Τηλέτυπος» και «Πήγασος»
Πνιγμένοι στις ζημίες και τα «κόκκινα δάνεια» εμφανίζονται οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι ΜΜΕ της χώρας, στη διάσωση των οποίων συνέτρεξε η συγκυβέρνηση με τη σκανδαλώδη για πολλούς τροπολογία, που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι επιτρέποντας τις συμπράξεις επιχειρήσεων του κλάδου.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών ΜΜΕ, που δημοσίευσαν οι typologies.gr, ο Τηλέτυπος (Mega Channel) σημείωσε ζημίες το πρώτο εξάμηνο του
2014, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, αν και μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 (9,8 εκατ. ευρώ). Ο δανεισμός της εταιρείας ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στα 121 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση του Πήγασου καταγράφηκε αύξηση των δανείων του στα 152 εκατ. ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο, έναντι 147 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ήταν 32 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 1/5 των δανείων που έχει λάβει, ενώ οι ζημίες του υποχώρησαν στα 10 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα άλλων εταιρειών ΜΜΕ είναι: ο Όμιλος της Καθημερινής είχε δανεισμό στα 99 εκατ. ευρώ αλλά πέτυχε μείωση των ζημιών του από 9,7 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2013 σε 2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Οι Αττικές Εκδόσεις πέτυχαν κερδοφορία 454.000 ευρώ έναντι ζημιών 156.000 ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2013, με δανεισμό στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ η Ναυτεμπορική εμφανίζει ζημίες ύψους 1 εκατ. ευρώ, με τον δανεισμός της να ανέρχεται σε 3,3 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, στο επίκεντρο των εξελίξεων στο χώρο των ΜΜΕ βρίσκεται η προετοιμασία της συγχώνευσης των Μέσων Ενημέρωσης Ψυχάρη και Μπόμπολα, με το δίδυμο των λεγόμενων και «μεγαλοεργολάβων της ενημέρωσης» να φέρεται ως το ευνοούμενο από τη φωτογραφική τροπολογία που ψηφίστηκε στις 5 Αυγούστου. Και αυτό γιατί οι δύο υπερχρεωμένοι όμιλοι αποκτούν πλέον τη δυνατότητα, να συγχωνευτούν- κατ΄ εξαίρεση της υφιστάμενης νομοθεσίας- και να «κουρευτούν» τα δάνεια τους, να αξιοποιούν κοινό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ παρατείνεται προκλητικά επ' αόριστον το προσωρινό καθεστώς νομιμότητας των ιδιωτικών καναλιών.
Έτσι, γίνεται φανερό ότι η επιχείρηση διάσωσης είναι αμφίδρομη: η κυβέρνηση διασώζει τα πνιγμένα στα χρέη ΜΜΕ των Μπόμπολα και Ψυχάρη και αυτά «διασώζουν» την κυβέρνηση, δίνοντας στήριξη σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που νομοθετεί. Σχέση εξάρτησης σε μία κατά τα άλλα «ανεξάρτητη» ενημέρωση.