> Voliotaki: Μαύρες πλερέζες στο Μαξίμου

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Μαύρες πλερέζες στο Μαξίμου

Από την χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού είναι προφανές ότι στην ΝΔ έχουν καταβληθεί από πανικό. 

Ο Αντώνης Σαμαράς με το ζόρι ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση και το κόμμα του άντεξαν και προσπάθησε να μας πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές.

Βεβαίως η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρουσιάσει το μαύρο – άσπρο είναι τουλάχιστον...
θλιβερή αφού ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι το κόμμα του έχασε 7 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές και βρίσκεται πίσω κοντά 4 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άραγε ο κ. Σαμαράς ποια διαφορά θα θεωρούσε ως αποτέλεσμα ήττας για το κόμμα του;
Πως απαντά ο κ. Σαμαράς στο ερώτημα Τσίπρα πως «αν χθες διεξάγονταν εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 130 έδρες και η ΝΔ 69 έδρες;»

Επειδή όμως στην πολιτική όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι εκ των προθέσεων και επειδή ένας ελέφαντας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του, τα συμπεράσματα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας είναι τα ακόλουθα:

1. Από σήμερα μπήκαμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο. Τα πράγματα είναι απλά: Ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή η αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση μομφής. Με 152 βουλευτές, τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και τρίτο την Χρυσή Αυγή είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανένας πρωθυπουργός και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νομοσχέδια.

2. Με ποια ακριβώς λαϊκή ετυμηγορία θα μπορέσει ο κ. Σαμαράς να διαπραγματευθεί ένα ενδεχόμενο κούρεμα χρέους με τους δανειστές;

Μετά από όλα αυτά είναι βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα παίξει το τελευταίο του χαρτί που δεν είναι άλλο από τον ανασχηματισμό. Όχι έναν κλασικό ανασχηματισμό. Ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει σε μια κυβερνητική ανασυγκρότηση καλώντας στην κυβέρνηση και στελέχη από άλλα κόμματα.

Θα προσεγγίσει στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, στελέχη από την ΔΗΜ.ΑΡ. που κρατούν αποστάσεις από το κόμμα του Κουβέλη. Θα προσεγγίσει στελέχη ακόμα και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να δομήσει τη «Νέα Ελλάδα» σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας.

Είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ακόμα και με εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες κοινής αποδοχής.

Ταυτόχρονα αναμένεται να απομακρύνει υπουργούς και στελέχη που προκαλούν απέχθεια και οργή στον ελληνικό λαό αν και υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα με τον υπουργό Οικονομικών για τον οποίο έχει δεσμευτεί ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος.