> Voliotaki: ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΟΓΚΟ. ΓΗ-ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ. ΕΠΕΛΑΣΗ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΟΓΚΟ. ΓΗ-ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ. ΕΠΕΛΑΣΗ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ


Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ μπορεί να μεταφράστηκε ως μια κίνηση στήριξης της Ελλάδας και τόνωσης των διακρατικών σχέσεων, αλλά το θέμα των γαλλικών επενδύσεων ήταν αυτό που τέθηκε άμεσα από τον γάλλο πρόεδρο.
Από την πλευρά της Γαλλίας, επτά τομείς αποτελούν τους πρώτους στόχους για επενδύσεις...
«Προσκαλώ τις γαλλικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να συμμετάσχουν ευρύτατα σε αυτό....
 Είδαμε έναν προς ένα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τους τομείς του καταλόγου των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ευρύτερα των επενδύσεων στους οποίους θα μπορούσαν να συμμετάσχουν γαλλικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα η ενέργεια όπου αναμένεται να εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ, απευθυνόμενος σε 100 περίπου Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη συνάντηση που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στο Χίλτον.
Οι αποκρατικοποιήσεις των επιχειρήσεων ύδρευσης (ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ), των 48 μαρινών, της ΔΕΗ, του ΟΔΙΕ, των σιδηροδρόμων, καθώς επίσης η επανεκκίνηση των 4 μεγάλων οδικών αξόνων, όπως και οι έρευνες υδρογοναθράκων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των γάλλων επενδυτών.
Έρευνες υδρογονανθράκων
Ο όμιλος Total έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) που πρόκειται να διεξαχθούν σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
Ηλεκτρισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γαλλικός κολοσσός της EDF θα ενδιαφερθεί να αποκτήσει ως στρατηγικός επενδυτής το 17% της ΔΕΗ. Αντίθετα δεν θα κινηθεί για την απόκτηση της «μικρής ΔΕΗ» αφού η EDF δεν έχει εμπειρία στους λιγνίτες, αντίθετα με τoυς Γερμανούς της RWE.
Ύδρευση
Η Suez που κατέχει ήδη το 5% της ΕΥΑΘ φαίνεται ότι θα εκδηλώσει ενδιαφέρον στο νέο διαγωνισμό της ΕΥΑΘ που προκηρύσσεται μέσα στην εβδομάδα.
Ενδιαφέρον υπάρχει και για την ΕΥΔΑΠ και από τον γαλλικό όμιλο της Veolia.
Ιππόδρομος
Γαλλικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τον ΟΔΙΕ. Εκπρόσωποι της γαλλικής εταιρίας, PMU έχουν εδώ και καιρό εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το δικαίωμα διεξαγωγής ιπποδρομιών και στοιχημάτων στην Ελλάδα.
Σιδηρόδρομοι- Οδικά έργα
Τέλος, η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων (SNCF) παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και κυρίως το κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών, ενώ στις κατασκευές οδικών αξόνων η Vinci (επικεφαλής της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τη Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο) παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, και όχι μόνο.
leaks.gr