> Voliotaki: "ΟΠΩΣ ΠΑΤΕ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2012 ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΗΜΟ"

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

"ΟΠΩΣ ΠΑΤΕ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2012 ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΗΜΟ"

Από το : Πρώτο Θέμα

Αυστηρό μήνυμα στον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, με περιεχόμενο «εσείς, όπως το πάτε, θα χρεοκοπήσετε», θα απευθύνουν την πρώτη εβδομάδα του 2012 τα κορυφαία στελέχη της τρόικας κύριοι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς.

 Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΘΕΜΑ», το μήνυμα αυτό θα περιέχεται σε επιστολή που θα στείλουν οι τρεις «μεγάλοι» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και...
της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για το περιεχόμενο της οποίας έχει ήδη ενημερωθεί και ο επικεφαλής της Task Force κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Κάτι με το οποίο, όπως λέει ο ίδιος σε στενούς συνεργάτες του, συμφωνεί απόλυτα.

Τρόικα και Ράιχενμπαχ έρχονται στην Ελλάδα το αργότερο έως τις 20 Ιανουαρίου και θέλουν εν όψει της έλευσής τους να γίνουν κατανοητά από τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τους Ελληνες υπουργούς κυρίως δύο πράγματα:

1. Να εφαρμοστεί αμέσως η εφεδρεία και να μπουν μπροστά οι οριστικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Η εφεδρεία έχει αναγνωριστεί απ’ όλους πλέον ότι έχει μετεξελιχθεί σε φιάσκο, γεγονός που φέρνει ακόμη πιο κοντά τις απευθείας απολύσεις προσωπικού. Σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα απολυθούν 80.000 υπάλληλοι, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα αξιολογηθούν και από ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων που φτάνουν στην Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου.

2. Να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά επαγγέλματα. Κορυφαία στελέχη της τρόικας και της Task Force σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες λένε ευθέως ότι πλέον στην Ελλάδα ακούνε... σιωπή για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για το 2012 έως το 2015 και εξηγούν σε δραματικούς τόνους ότι «η υπογραφή του μνημονίου Νο 2 και η εκταμίευση της σούπερ δόσης των 89 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει να θεωρούνται καθόλου δεδομένες».

Αναρωτιούνται οι ίδιοι «πώς θα καταφέρει η Ελλάδα και εμείς οι ίδιοι να πείσουμε τους ξένους ηγέτες ότι πρέπει να εγκρίνουν το δάνειο των 130 δισ. ευρώ στην Αθήνα, όταν η χώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε από όσα είχε υποσχεθεί;». «Εμείς δίνουμε τις λύσεις. Εσείς δεν τις εφαρμόζετε», λένε γεμάτα απογοήτευση σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τα ίδια στελέχη της Task Force.

Πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων

Μια υπόθεση εργασίας απασχολεί την Αθήνα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που τη συνδράμουν στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης τις τελευταίες ημέρες: «Τι θα κάνουμε αν μέχρι τον Μάρτιο δεν έχουν κλείσει PSI και νέα δανειακή σύμβαση;». Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό.

Στις 15/3 λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 15 δισ. ευρώ. Αν μέχρι τότε δεν έχουμε πάρει τα περίπου 90 δισ. της έβδομης δόσης θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, μια προοπτική που όλοι ξορκίζουν. Το ερώτημα θα τεθεί και επισήμως στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη του Ιανουαρίου, με βάση και τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - IIF για το «κούρεμα».

«Υπάρχει λύση», καθησυχάζουν κυβερνητικές πηγές. «Η Ε.Ε. μπορεί να μας δώσει ένα έκτακτο δάνειο ίσο με τις οφειλές», υποστηρίζουν. Και έχουν και ένα καλό νέο: «Το 80% των ομολόγων που λήγουν το έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, και το έχει αγοράσει στο 60% της ονομαστικής τους αξίας». Θεωρητικά, λοιπόν, θα μπορούσε να μας εξυπηρετήσει. Η απόφαση, όμως, είναι πολιτική. Η ΕΚΤ θα πάρει τα λεφτά της πίσω από τα ομόλογα χωρίς «κούρεμα» και η Ελλάδα θα χρωστά λιγότερα. Ολοι κερδισμένοι...

Περισσότερα στο "Πρώτο Θέμα" που κυκλοφορεί.