> Voliotaki: Παπανδρέου: "Μπορείτε να στηριχτείτε σε εμένα"

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Παπανδρέου: "Μπορείτε να στηριχτείτε σε εμένα"

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει σκοπό να παραμείνει στη πρωθυπουργία, έδωσε από την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.  
«Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές και οφείλουμε όλοι μας να διασφαλίσουμε το μέλλον της πατρίδας με αίσθημα ευθύνης»,
είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός .
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, τα στοιχήματα είναι τρία:
- η αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση

- η προώθηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα εδώ και χρόνια

- η διαμόρφωση συνθηκών στη διεθνή σκακιέρα, ώστε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο που της αρμόζει.

Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μία στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής, της χρεοκοπίας. Πήραμε στους ώμους μας αμαρτίες άλλων και δίνουμε εδώ και 20 μήνες μάχη και έχει μείνει η χώρα όρθια. Έχουν γίνει αλλαγές όχι για σήμερα και για αύριο, αλλά για το μέλλον, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Κατά την ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε τα εξής:

«Είχαμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν η χώρα, που είχαν δημιουργήσει τα συμπτώματα των ελλειμμάτων και του χρέους και την αναξιοπιστία της χώρας μας γενικώς.»

‘Επίσης ακόμη ένα στοίχημα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη διεθνή σκακιέρα. Να παίξει το ρόλο της ώστε να διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες, όπως είναι η ιδιοτέλεια στους οίκους αξιολογήσεις, οι οικονομικοί παράδεισοι που αφαιρούν πόρους από κράτη.»

«Έχουμε αδύναμο και φοβισμένο τραπεζικό σύστημα. Και πέραν όλων έχουμε για το μέλλον της Ελλάδας μία αμηχανία μέσα στην ΕΕ, ακόμη και λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο που χειρίστηκε αυτήν την κρίση.»

«Και βέβαια συζητήσαμε το θέμα των αλλαγών ώστε να φθάσουμε σε πλεόνασμα, να παράγει η χώρα περισσότερα από όσα ξοδεύει.»

«Έχουμε γι αυτά δύσκολη διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες.»

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαρκοζί αναφέρετε στις ευθύνες που έχει όλη η Ευρώπη.»

«Ζητώ από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους χωρίς εθνικές φιλονικίες. Τους καλώ να επιδείξουν πνεύμα συμβιβασμού, επί του οποίου οικοδομήθηκε η νέα Ευρώπη.»

«Είτε θα γράψει η Ευρώπη ιστορία, είτε η ιστορία θα ξεγράψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.»



«Θα πρέπει να κατανοήσουμε τη δραματικότητα της στιγμής και να δουλέψουμε ενωμένοι στο πνεύμα της κρίσης.»

«Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε αλλαγές ακόμη και επώδυνες, λόγω βάθους, ακόμη και εάν αδικεί πολλούς που δεν θα έπρεπε να πληρώνουν τα λάθη του παρελθόντος.»
«Αλλά όσο πιο γρήγορα τις κάνουμε, τόσο πιο σύντομα θα βγούμε από την κρίση. Είναι ώρα μάχης, και σε αυτή τη μάχη είμαστε κι εγώ και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα παρόντες.»

«Και ξέρω και το κόστος και τις δυσκολίες. Μπορείτε να στηριχθείτε πάνω μου και να αλλάξουμε την Ελλάδα. Είναι δική μας ευθύνη κατ’ αρχήν.»

«Εγώ ζήτησα η προσπάθεια να γίνει και κοινή προσπάθεια. Πολλές φορές υπήρχε μικρή άρνηση, άλλες μικροπολιτικά παιχνίδια. Αυτά τα περιθώρια προσπάθησα να εξαντλήσω και θέλω την ευρύτερη εθνική συνεννόηση θα αποτελούσε και διαπραγματευτική δύναμη προς τους εταίρους μας.»

«Πρότεινα στους αρχηγούς των κομμάτων να συνεργαστούμε, να συνδιαπραγματευούμε με τους εταίρους μας για το νέο δάνειο για την Ελλάδα, πρότεινα να συμφωνήσουμε σε μεγάλες αλλαγές.»