> Voliotaki: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ «ΜΠΟΝΑΜΑΣ» σε 160 ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Θα πάρουν ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ πάνω από 15 εκατ. ευρώ!

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ «ΜΠΟΝΑΜΑΣ» σε 160 ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Θα πάρουν ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ πάνω από 15 εκατ. ευρώ!

Τα αναδρομικά από το 2009 και μετά, ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους πρώτους 100 πρώην βουλευτές, που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το ποσό κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές (άνω των 160) που έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες...
βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Το ποσό αυτό είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής άγνωστο και στην τρόικα.

Η κυβέρνηση όμως έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου.
Μέσα στις προσφυγές αυτές είναι και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος φέρεται να διεκδικεί κατά τους ισχυρισμούς δικηγόρου του ένα ποσόν της τάξης των 250.000 ευρώ.

Το σχέδιο για τα αναδρομικά

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η κυβέρνηση και εν προκειμένω το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει πρόσφατα σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτή η εισήγηση εξηγεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η εξόφληση των αναδρομικών που επιδικάζουν τα δικαστήρια στους προσφεύγοντες βουλευτές, δεδομένου ότι προκαλεί νέα δημοσιονομικά βάρη που δεν έχουν καν προϋπολογιστεί και κυρίως δεν θα γνωρίζει η τρόικα.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», το σχέδιο για τα αναδρομικά των βουλευτών αναφέρεται σε επιστροφή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών που προκύπτουν για τους βουλευτές από την εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και άνω.
Η συνολική διάρκεια επιστροφής των αναδρομικών με τις εξαμηνιαίες δόσεις μπορεί να εκτείνεται ως και τα 5 έτη. Κατά μια δεύτερη προσέγγιση εξετάζεται να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί της συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.