> Voliotaki: ΠΕΘΑΝΕ ο πρώην Γερμανός καγκελάριος ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΠΕΘΑΝΕ ο πρώην Γερμανός καγκελάριος ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ

- Πέθανε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ
- Την είδηση μεταφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας BILD
- Η σταδιοδρομία του και η "μάχη" για το ευρώ, μαζί με τον Φρανσουά Μιτεράν
- Τα... καρφιά για την πολιτική της -πάλαι ποτέ- προστατευόμενής του, Άνγκελα Μέρκελ!
- Η ζωή του πολιτικού που στη Γερμανία θεωρείται ως ο πατέρας της ενοποίησης της χώρας
- Ο Χέλμουτ Κολ, Γερμανός πολιτικός ο οποίος διετέλεσε και Καγκελάριος της Γερμανίας, πέθανε σε ηλικία 87 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild.

"Απεβίωσε σήμερα το πρωί στην οικία του στο Λούντβιχσχάφεν" στη νοτιοδυτική Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Χέλμουτ Κολ γεννήθηκε στο Λουντβιχσχάφεν στις 3 Απριλίου 1930, ενώ μόλις στα 27 του χρόνια εισήλθε στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU).

Ο πρώην γερμανός καγκελάριος είχε αρκετές περιπέτειες με την υγεία του, αφού πριν από περίπου ένα χρόνο είχε εισαχθεί στην εντατική, μετά από εγχείρηση στο έντερο.

Τότε, το περιοδικό Bunte, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του Κολ, ανέφερε πως ο συντηρητικός πολιτικός είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στον γοφό στις αρχές Μαΐου και επρόκειτο να πάει σε κέντρο αποκατάστασης στη Βαυαρία στις αρχές Ιουνίου.

Ποιος ήταν ο Χέλμουτ Κολ


Ο Κολ, ο καγκελάριος που έχει υπηρετήσει τις περισσότερες θητείες μεταπολεμικά στη Γερμανία (1982-1998), ήταν ένας από τους πιο επιβλητικούς ηγέτες της Ευρώπης το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και εμφανίζονταν σε αναπηρικό καροτσάκι.

Στη Γερμανία θεωρείται ως ο πατέρας της ενοποίησης της χώρας. Είχε εργαστεί επίσης για την εισαγωγή του ευρώ μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.

Τα τελευταία χρόνια ο Κολ προέβαλε τα οφέλη μίας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης και έχει εκφράσει αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο η πρώην προστατευόμενή του, η νυν καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, έχει διαχειριστεί την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.



Η φήμη του είχε σπιλωθεί από ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης του κόμματός του, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), το οποίο ήρθε στο φως αφού εγκατέλειψε την εξουσία.

«Θρηνούμε» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), συνοδευόμενο από την φωτογραφία του πρώην καγκελαρίου.