> Voliotaki: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Γιατί ο Ερντογάν μπαίνει ΑΣΠΙΔΑ στον Εμίρη του Κατάρ…

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Γιατί ο Ερντογάν μπαίνει ΑΣΠΙΔΑ στον Εμίρη του Κατάρ…

Η στάση που τήρησε ο Ταγίπ Ερντογάν στην κρίση του Κατάρ, σπεύδοντας να υποστηρίξει το μικρό αλλά πάμπλουτο εμιράτο της Μέσης Ανατολής, εξηγείται από τις στενές οικονομικές σχέσεις που διατηρεί μαζί του η Τουρκία.
Για την ακρίβεια το Κατάρ έχει αγοράσει πολλές εταιρίες στην Τουρκία και μετέχει σε αυτές, δίνοντας άφθονη οικονομική βοήθεια στον Ερντογάν.
Το γεγονός αυτό είχε σχολιάσει προφητικά και ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν: ” Άραγε τον καιρό που δεν θα μπορεί ο Ερντογάν να πληρώνει με τα χρήματα του Καταρ, πόσοι πραγματικά θα τον ακολουθήσουν ;”
Αναλυτικά οι οικονομικές σχέσεις του Κατάρ με την Τουρκία κατά τα τελευταία έτη έχουν ως εξής:
Finansbank: Ο όμιλος QNB αγόρασε το 99,81 των μετοχών της Finansbank  και άλλαξε το όνομα της τράπεζας σε QNB Finasbank
Digitürk: Η εταιρία αυτή που έχει τα δικαιώματα εκπομπής των αγώνων της Süper Lig, πέρσι πουλήθηκε στην καταριανή εταιρία BeIN Sports.
A Bank:  Η The Commercial Bank, η πρώτη ιδιωτική τράπεζα του Κατάρ, αγόρασε όλες τις μετοχές της ABank
Κατασκευαστικές: Τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες, μέχρι τα τέλη του 2015 είχαν αναλάβει στο Κατάρ 118 σχέδια ύψους περίπου 11,6 δις $.
Στα τέλη του 2016 η Τουρκία είχε κάνει εξαγωγές ύψους 421 εκ.$ στο Κατάρ.
Το 30% του ομίλου Boyner αγοράστηκε από Καταριανούς.
O Eτέμ Σαντζάκ-μέλος του ΑΚΡ είναι πρόεδρος του κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου Τουρκίας-Κατάρ
Στα τέλη του 2016 το Κατάρ ήταν η 7η χώρα σε επενδύσεις στην Τουρκία.
Οι Şekerbank και Pegasus  είχαν έρθει στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, καθώς ακουγόταν πως πουλήθηκαν σε Καταριανούς.
Το 50% της BMC αγοράστηκε από Καταριανούς.
H εταιρία ÇAYKUR που αποδόθηκε στο Ταμείο Περιουσίας, αναφέρεται πως παρουσιάστηκε ως εγγύηση για να ληφθούν 650 εκ.$ από το Κατάρ.
Μια από τις συμφωνίες Τουρκίας-Κατάρ είναι στον ενεργειακό τομέα. Η εταιρία BOTAŞ και η εθνική πετρελαϊκή εταιρία του Κατάρ, έχουν υπογράψει προσύμφωνο για την εισαγωγή από το Κατάρ LNG.
ΠΗΓΗ:haber.sol.org.tr