> Voliotaki: Παράμετρο ANAΠΤΥΞΗΣ βάζει στο πακέτο συμφωνίας η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Παράμετρο ANAΠΤΥΞΗΣ βάζει στο πακέτο συμφωνίας η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τα τρία κριτήρια που θέτει η Αθήνα για συμφωνία στο Eurogroup. Ζητούνται αναπτυξιακές «δεσμεύσεις» από το Eurogroup, για να αλλάξει θέση το ΔΝΤ στις εκτιμήσεις για την οικονομία. 

«Δεν θα πάρουμε ό,τι μας δώσουν», διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και επιστροφή στις αγορές χρήματος ζητά η κυβέρνηση, όπως προκύπτει (και) από την ενημέρωση Τύπου του Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαρίθμησε τα θετικά μηνύματα από την οικονομία (ανάκαμψη πρώτου τριμήνου, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κ.λπ.), για να τονίσει ότι δεν υφίσταται λόγος για μετάθεση του ελληνικού προβλήματος. «Υπάρχουν προϋποθέσεις για να γυρίσουμε σελίδα και αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί», τόνισε.
Όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα κλείσουν τα προαπαιτούμενα και το Eurogroup οφείλει να ασχοληθεί μόνο με το χρέος. Όπως ανέφερε, τα κριτήρια για τη λύση είναι:
Α) Η μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος, που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος.
Β) Τα μέτρα να δίνουν δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς (και την ΕΚΤ) να κάνουν θετικές μελέτες βιωσιμότητας χρέους.
Γ) Να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα στηρίζουν την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, το θέμα της ανάπτυξης είναι πολύ κρίσιμο, γιατί αυτή είναι το «κλειδί» για να συγκλίνουν οι διαφορετικές απόψεις που φάνηκαν στο Eurogroup μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης αναφορικά με τη μέση ανάπτυξη έως το 2060.
«Δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής», επανέλαβε.
Σημείωσε ότι μεταξύ μιας «κακής» και μιας «καλής» λύσης υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη: το λεκτικό που θα χρησιμοποιηθεί στην ανακοίνωση, η θέση του ΔΝΤ, ο προσδιορισμός των μέτρων για το χρέος. 
Αυτά θα εξεταστούν και είμαστε διατεθειμένοι να τα συζητήσουμε. Δεν θα δεχτούμε όμως λύση που δεν θα πληροί τα τρία κριτήρια.