> Voliotaki: Ο Θεοφίλου να πληρώσει για τις... αμαρτίες όλου του κόσμου

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ο Θεοφίλου να πληρώσει για τις... αμαρτίες όλου του κόσμου

Να κηρυχθεί ένοχος ο αναρχικός Τάσος Θεοφίλου ακόμα και για αδικήματα για τα οποία είχε απαλλαγεί από το πρωτόδικο δικαστήριο εισηγήθηκε προχθές η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, πρόταση που, αν τελικά γίνει δεκτή από το δικαστήριο, φέρνει τον κατηγορούμενο αντιμέτωπο ακόμα και με τα ισόβια!
Ο γνωστός αναρχικός-κομμουνιστής δικάζεται εκ νέου για την υπόθεση της ληστείας της Πάρου μετά την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας. Πρόκειται για τη ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας του νησιού τον Αύγουστο του 2012, στη διάρκεια της οποίας πυροβολήθηκε και έχασε τη ζωή του ένας οδηγός ταξί που επιχείρησε να σταματήσει τους ληστές.

Η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την ενοχή του για όλες τις κατηγορίες.. (συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή - προμήθεια - κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένη κατοχή όπλων), υποστηρίζοντας ότι ο Θεοφίλου ήταν μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και με άγνωστους δράστες πραγματοποίησε τη ληστεία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη ληστεία η Αντιτρομοκρατική «χρέωσε» στον Θεοφίλου και συμμετοχή στην οργάνωση ΣΠΦ, κατηγορία για την οποία απαλλάχθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο καθώς από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Επίσης τότε απαλλάχθηκε και από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας ως άμεσος αυτουργός.

Ελλειψη στοιχείων και μαρτυριών
Εκείνο το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 25 ετών, χωρίς πάντως να υπάρχει ούτε μία μαρτυρία αυτόπτη που να τον συνδέει με τη ληστεία ή τον φόνο, για τον οποίο μάλιστα ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας δήλωσε στο δικαστήριο «τι να σας πω... μπορεί ο κατηγορούμενος Τάσος Θεοφίλου να μην ήταν καν στη ληστεία...». Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, το καπέλο που έπεσε από τον ληστή και μέσα εντοπίστηκε -κατά το κατηγορητήριο- DNA του Θεοφίλου δεν ήταν καν μέσα στα κατασχεθέντα της ληστείας, αλλά προσκομίστηκε δύο ημέρες αργότερα...

Ο Τάσος Θεοφίλου, που από την πρώτη στιγμή φωνάζει για την αθωότητά του, στην απολογία του είχε υποστηρίξει ότι «η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο στη σύλληψή μου. Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικήματα, είμαι αναρχικός»...

Μαρία Δήμα / Eφημερίδα των Συντακτών