> Voliotaki: Περνούν από κόσκινο τον Γιάννο

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Περνούν από κόσκινο τον Γιάννο

Οι εισαγγελείς ερευνούν κατά πόσο τα επίμαχα περιουσιακά στοιχεία αποκτήθηκαν με χρήματα που δόθηκαν για μίζες στα εξοπλιστικά. 

Από την αξιολόγηση των στοιχείων που κατασχέθηκαν σε αντιπαραβολή με αυτά που ήδη υπάρχουν θα κριθούν και οι επόμενες κινήσεις της Δικαιοσύνης.

Έφοδο στο σπίτι και στα γραφεία του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ
Γιάννου Παπαντωνίου πραγματοποίησαν πριν από μερικές μέρες αστυνομικοί παρουσία εισαγγελέα.

Η έφοδος πραγματοποιήθηκε έπειτα από εντολή της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στο πλαίσιο ερευνών που διενεργεί η Εισαγγελία για υποθέσεις παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο της θητείας του, όπως επίσης και για τον τρόπο που αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του, κινητά και ακίνητα.

Εάν δηλαδή η απόκτησή τους έγινε με χρήματα που δόθηκαν από μίζες την περίοδο που ο κ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Οι εισαγγελείς φέρονται να κατέσχεσαν έγγραφα, σκληρούς δίσκους και αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως και σημειώσεις του πρώην υπουργού, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Εισαγγελία.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, αξιολογούνται και αντιπαραβάλλονται με στοιχεία που κατέχει ήδη η Δικαιοσύνη.

Στο στόχαστρο των εισαγγελέων βρίσκεται κατ’ αρχάς η ακίνητη περιουσία του ζεύγους Γιάννου Παπαντωνίου – Σταυρούλας Κουράκου. Συγκεκριμένα, το 2002 η κ. Κουράκου φέρεται να αγόρασε έκταση 5.326 τ.μ. στην περιοχή Ποσειδωνία της Σύρου.

Σε αυτό ανοικοδομήθηκε στη συνέχεια η πολυτελής κατοικία του ζεύγους 383 τ.μ. Η κατοικία διαθέτει μεταξύ άλλων πισίνα αλλά και πρόσβαση στη θάλασσα.

Αυτό που ερευνούν οι εισαγγελείς είναι κατά πόσο τα εισοδήματα του κ. Παπαντωνίου δικαιολογούν την αγορά του εν λόγω οικοπέδου, όπως και την ανοικοδόμηση της πολυτελούς κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η εμπορική αξία του ακινήτου φέρεται να ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τα εισοδήματα του κ. Παπαντωνίου την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Επίσης στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται και η αγορά δύο γραφείων από τον κ. Παπαντωνίου το 2003. Τα γραφεία αγοράστηκαν στο Κολωνάκι, μία από τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας, και ο πρώην υπουργός τα χρησιμοποιούσε για να συναντά στενούς συνεργάτες του αλλά και νομικούς που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις του.

Ο λογαριασμός στη UBS και η Barbizan

Εκτός όμως από την ακίνητη περιουσία του ζεύγους Παπαντωνίου, στο επίκεντρο των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται και τραπεζικοί λογαριασμοί τους.

Τον Φεβρουάριο του 2017 η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βέρνης απέστειλε στην Εισαγγελία Διαφθοράς ένα έγγραφο.

Σύμφωνα με αυτό, από το 2014 διενεργείται έρευνα κατά αγνώστων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έπειτα από αναφορές για ύποπτες συναλλαγές από δύο τράπεζες.

Αφορμή για τις αναφορές, πάντα κατά το έγγραφο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Βέρνης, στάθηκαν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία δικαιούχοι των λογαριασμών ήταν το ζεύγος Παπαντωνίου.

Στο πλαίσιο αυτό η ομοσπονδιακή εισαγγελία της ελβετικής πρωτεύουσας ενημέρωσε τις εισαγγελικές αρχές της χώρας μας για τρεις λογαριασμούς που σχετίζονται με το ζεύγος Παπαντωνίου.

Ο πρώτος είναι ένας λογαριασμός στην τράπεζα UBS στο όνομα της συζύγου του κ. Παπαντωνίου Σταυρούλας Κουράκου, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει κλείσει από το 2008.

Ο δεύτερος είναι ένας λογαριασμός στην UBS στο όνομα της εταιρείας Barbizan Foundation με έδρα το Λίχτενσταϊν, όπου ως οικονομική δικαιούχος εμφανίζεται και πάλι η κ. Κουράκου.

Ο τρίτος λογαριασμός είναι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής στην Credit Suisse. Σε αυτό εμφανίζεται ως συμβαλλόμενος η κ. Κουράκου και ως δικαιούχοι ο κ. Παπαντωνίου και τα τρία παιδιά της.

Ηδη οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει μέσω δικαστικής συνδρομής το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για την κίνηση των χρημάτων, τις εισροές και τις εκροές.

Η συμπληρωματική δίωξη για τις φρεγάτες

Πρόσφατα η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για την υπόθεση των φρεγατών.

Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από αίτημα της ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου ανακριτή στην υπόθεση των εξοπλιστικών μετά την περίοδο Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιώργου Ευαγγέλου, οι οποίοι ζήτησαν εγγράφως την απαγγελία κατηγοριών με βάση στοιχεία που έχουν συλλέξει από την ανακριτική έρευνα την οποία διενεργούν.

Μάλιστα η δίωξη ασκήθηκε παρά την αρχική κίνηση της προηγούμενης εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου να μην αποστείλει βασικά αποδεικτικά στοιχεία στην ανακρίτρια Διαφθοράς κ. Ζαμανίκα.

Η άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα αδικήματα αυτά και κυρίως για το ξέπλυμα, όπως είχε γίνει και στις περιπτώσεις των Α. Τσοχατζόπουλου και Τάσου Μαντέλη, αποτρέπει πλέον τον κίνδυνο της παραγραφής.

Σε κάθε περίπτωση, από την έρευνα των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς θα κριθούν και οι επόμενες κινήσεις της Δικαιοσύνης.