> Voliotaki: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του ρόλου τους στη ΝΕΑ Πρωτοβάθμια Υγεία ζητούν οι ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του ρόλου τους στη ΝΕΑ Πρωτοβάθμια Υγεία ζητούν οι ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ζητά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με αφορμή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ρόλο του φαρμακοποιού στο νέο σύστημα. 

Πάντως, ο κ. Λουράντος
είναι ο μοναδικός που βλέπει με θετικό μάτι τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις εν αντιθέσει με τους γιατρούς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «προς την σωστή κατεύθυνση βρίσκονται οι αναφορές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τον ρόλο των φαρμακείων στην αναγγελία του σχεδίου Νόμου για την μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Ωστόσο ο κ. Λουράντος υπενθυμίζει ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καταθέσει εδω και καιρό τις προτάσεις του στο Υπουργείο Υγείας για την συμμετοχή των φαρμακείων στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο και ζητά εκ νέου συνάντηση με τον κ. Ξανθό «προκειμένου να υλοποιηθεί πραγματικά η εξαγγελία που αναβαθμίζει τον ρόλο του Φαρμακοποιού και ενισχύει την μοναδικότητα της θέσης του Φαρμακείου στο Σύστημα Υγείας».

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η ενσωμάτωση των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη συμβάλλει στην εξοικονόμηση σημαντικής δαπάνης για την Πολιτεία και συντελεί στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και των άλλων δομών περίθαλψης.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι το 90% των αντιγριπικών εμβολιασμών γίνονται στα φαρμακεία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι ασθενείς θα μετέβαιναν στις δομές υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται σε λειτουργικό κόστος.

Επίσης, 46 εκατομμύρια άτομα επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, ένδειξη ότι το φαρμακείο αποτελεί τον πιο προσβάσιμο χώρο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στην κοινότητα.