> Voliotaki: «ΤΡΙΚΥΜΙΑ» στο ψηφιακό και τηλεοπτικό τοπίο...

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

«ΤΡΙΚΥΜΙΑ» στο ψηφιακό και τηλεοπτικό τοπίο...

«Τρικυμία» στο ψηφιακό και τηλεοπτικό τοπίο - Media
«Τρικυμία» για ακόμη μια φορά παρουσιάζεται

στο ψηφιακό και τηλεοπτικό τοπίο, αφού ετοιμάζονται να γίνουν ριζικές αλλαγές που θα καθορίσουν τη μορφή του από εδώ και πέρα. 

Σιγά σιγά, όλα τα εκκρεμή ζητήματα ανοίγουν και οι θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις έρχονται στην επιφάνεια, σε έναν χώρο που ταλαιπωρείται εδώ και δεκαετίες. 

Έτσι λοιπόν, φαίνεται ότι σύντομα θα υπάρξει θέμα διόρθωσης του υπάρχοντος ψηφιακού χάρτη, μετά μάλιστα και τις αναφορές του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση, για ένταξη επιπλέον κέντρων εκπομπής ώστε να καλυφθούν οι «λευκές περιοχές» στις οποίες δεν φθάνει το ψηφιακό σήμα της Digea. 

Η απόδοση του νέου ψηφιακού μερίσματος στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον ψηφιακό χάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2020, όπως έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Αναφορικά με τη μελέτη του Ανώτατου Ορίου Τιμής, με το οποίο η Digea καθορίζει τα ενοίκια των πελατών της, δήλωσε ότι ήδη ειδική επιτροπή το εξετάζει, με «στόχο τη μέγιστη κάλυψη, με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση, ή και ελάφρυνση ακόμα, ιδίως στα περιφερειακά κανάλια».

Επιπλέον, αναφερόμενος στο ζήτημα του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που χωρούν στο ψηφιακό φάσμα, είπε πως «σήμερα χωράνε έξι κανάλια εθνικής εμβέλειας με ταυτόχρονη μετάδοση σε υψηλή και τυπική ευκρίνεια. 

Και το διαθέσιμο φάσμα θα απομειωθεί περαιτέρω μετά την απονομή του δεύτερου ψηφιακού μερίσματος». 

Η κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι στιγμής τη θεσμική κατοχύρωση της μετάβασης σε ψηφιακή τεχνολογία DVB-T2 για τη διόρθωση του ψηφιακού χάρτη, ώστε να χωράει το ψηφιακό φάσμα πολύ μεγαλύτερο αριθμό καναλιών. 

Οι λόγοι της απόρριψης αυτής είναι ότι θα χρειαστεί μία ακόμη φάση ψηφιακής μετάβασης, με το κόστος του νέου αποκωδικοποιητή να μεταφέρεται πάλι στους καταναλωτές.

Ένα άλλο ζήτημα που έχει απασχολήσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είναι η απόρριψη της σύμβασης ΕΡΤ-Ericsson για την προμήθεια 320 ψηφιακών πομπών. 

Η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να διερευνηθεί η δυνατότητα τεχνικών λύσεων με ίδια μέσα της κρατικής τηλεόρασης και εξουσιοδότησε τον γενικό διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών να αναζητήσει εξειδικευμένη νομική εταιρεία, σε περίπτωση που προκηρυχθεί εκ νέου ο διεθνής διαγωνισμός.

Παράλληλα, ενέκρινε την παράταση της σύμβασης με την Digea για την ψηφιακή μετάδοση του σήματος των κρατικών καναλιών κατά τους επόμενους έξι μήνες, και η ΕΡΤ θα πληρώσει άλλα 1,15 εκατ. ευρώ στον ιδιώτη πάροχο δικτύου. 

Σε ό,τι αφορά την Digea, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων απορρίπτει τα σχέδιά της για υποβάθμιση του σήματος του Mega εξαιτίας οφειλής.

Με απόφασή της, η Αρχή ζητεί από την Digea να απέχει από τον περιορισμό της ποιότητας σήματος του Mega και επιπλέον επισημαίνει ότι δεν εξυπηρετούνται άμεσα τα συμφέροντα του παρόχου δικτύου με τη λήψη του μέτρου της υποβάθμισης σήματος, γιατί με αυτόν τον τρόπο η Digea δεν διευκολύνεται στην ικανοποίηση των πληρωμών των οφειλομένων από την Τηλέτυπος Α.Ε. 

Μάλιστα, από την ΕΕΤΤ επισημαίνεται ότι αν η Digea προχωρήσει στην υποβάθμιση του σήματος υπό αυτές τις συνθήκες, η συμπεριφορά της θα χαρακτηριστεί καταχρηστική και πέραν της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, καθώς έχει τη δυνατότητα να πετύχει τον σκοπό της με άλλον τρόπο, όπως με δικαστική επιδίωξη διαταγής πληρωμής κ.λπ. 

Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις τηλεθέασης, όπως σημειώσαμε στο προηγούμενο φύλλο, η κυβέρνηση έκανε λόγο για νέο καθεστώς αυτές, αλλά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και φορείς που τους εκφράζουν (ιδιοκτήτες, διαφημιστές και διαφημιζόμενοι) αντιδρούν, ισχυριζόμενοι ότι οι μετρήσεις είναι αξιόπιστες.

Πάντως, όπως φαίνεται, αυτή η «τρικυμία» στο ψηφιακό και ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ανασύρει στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που τόσα χρόνια παρέμεναν σε εκκρεμότητα και έτσι φέρνει όλο και πιο κοντά έναν νέο νόμο για τα ΜΜΕ, που θα ρυθμίζει πολλές εκκρεμότητες...