> Voliotaki: Τη γη της επαγγελίας έχουν βρει στην Ελλάδα τα γνωστά μας ”hedge funds”!

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Τη γη της επαγγελίας έχουν βρει στην Ελλάδα τα γνωστά μας ”hedge funds”!

επενδύσεις1

Βέβαια από τα λόγια στην πράξη υπάρχει μια απόσταση.

Η γη της επαγγελίας είναι για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές η χώρα μας, με τις μεγάλες εταιρίες – κολοσσούς να κάνουν ουρά στην «πόρτα» μας για να επενδύσουν! Και δεν είναι πλακά αυτό που γράφουμε!
Υπολογίζεται ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαιά των ξένων funds ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ, οπότε οι δυνατότητες που έχουν για να στηρίξουν μια απόφαση τους, είναι… απεριόριστες. 
Πρόσφατα, μάλιστα, στην «ομάδα» προστέθηκαν και κάποια αραβικά, τα οποία βρίσκονται προς αναζήτηση ευκαιριών και στον ελλαδικό χώρο. 
Πρόκειται για τα hedge funds των JP Morgan, Capital, Alden Capital, Prince Capital, Fidelity, Schilister, Fortess, Apollo, Marathon. Διαχειριστές των funds αυτών συναντήθηκαν με τραπεζίτες και με στελέχη εισηγμένων εταιρειών, όπως των Motor Oil, ΟΤΕ, Μυτιληναίος – ΜΕΤΚΑ, Ιντραλότ, Frigoglass, Ελλάκτωρ.
Σύμφωνα με τους διαχειριστές τους, η Ελλάδα έχει «βαρύτητα» γύρω στο 3% στα χαρτοφυλάκιά τους. 
Αυτό σημαίνει πως αν αποφασίσουν να επενδύσουν το μέγιστο των κεφαλαίων που προορίζονται για την Ελλάδα, τότε θα εισρεύσουν περίπου 2 δισ. δολάρια.
Γενικότερα η αίσθηση που υπάρχει στους επενδυτικούς κύκλους είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο των υπεραξιών τα επόμενα χρόνια
Και αυτό διότι πρόκειται για μια χώρα στην οποία έχουν ισοπεδωθεί οι αποτιμήσεις λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας και ταυτόχρονα η οικονομία λόγω της βίαιης προσαρμογής των μισθών έχει τις προϋποθέσεις να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η Goldman Sachs ήταν από τους πρώτους που έκαναν την τελευταία περίοδο δυναμική επανεμφάνιση στο ελληνικό Χρηματιστήριο, προχωρώντας σε τοποθετήσεις στις τραπεζικές μετοχές κατά τη διάρκεια των αυξήσεων κεφαλαίου.
Όπως επίσης δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις του διάσημου διαχειριστή, John Paulson στο συνέδριο της Capital Link για την ελληνική οικονομία στη Νέα Υόρκη, ότι θα εξετάσει περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα. 
Ο γνωστός για τις επενδύσεις του στις ελληνικές τράπεζες εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. 
«Έχουμε επενδύσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και θα εξετάσουμε νέες επενδύσεις όσο θα σημειώνεται περαιτέρω πρόοδος», σημείωσε.
Από την πλευρά τους τα distress funds, έχουν απευθυνθεί σε τράπεζες επιχειρώντας να αγοράσουν με σημαντικό discount (ακόμα και στο 20%) τα δανειακά χαρτοφυλάκια ομίλων που έχουν προοπτική αλλά εσχάτως δέχθηκαν πληγές λόγω κρίσης.
Και δεν είναι ίσως τυχαίο ότι η σταδιακή μεταστροφή του τρόπου με τον οποίον κάποια ξένα επενδυτικά κεφάλαια αλλά και εγχώριοι παίκτες «βλέπουν» πλέον ελληνικές επιχειρήσεις καθώς σε ένα βαθμό δείχνει να απομακρύνεται ο χαρακτηρισμός country risk για την εγχώρια αγορά, η ύπαρξη ομίλων με προοπτική, εξαγωγικό προφίλ, ποιοτικά χαρακτηριστικά, συμμετοχή σε τομείς που ενδιαφέρουν τους επενδυτές, η σημαντική ρευστότητα που κατέχουν κάποια funds αλλά και οι χαμηλές αποτιμήσεις που ιντριγκάρουν και προσελκύουν υποψήφιους μνηστήρες, σε ένα βαθμό έχουν αρχίσει ως στοιχεία να αποτυπώνονται στην επιχειρηματική σκακιέρα.
Βέβαια, δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι εταιρείες ή άλλες ανάλογες θεωρούνται στόχοι, ενώ μένει να φανεί αν υπάρχει και φωτιά πίσω από τον καπνό, αν προκύψουν συμφωνίες, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ακόμα υπάρχουν κίνδυνοι, δυσλειτουργίες και προβλήματα στην Ελλάδα. 
Ωστόσο, κάποιοι ψάχνουν για ευκαιρίες, και μάλιστα σε καλές τιμές, εν μέσω της κρίσης και με την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα ξεφύγει από τις Συμπληγάδες, θα βελτιωθεί το κλίμα στην χώρα μας και βέβαια θα προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.