> Voliotaki: Ποια είναι τα ξένα “κοράκια” που θα αναλάβουν την “κακή τράπεζα” της χώρας μας!

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ποια είναι τα ξένα “κοράκια” που θα αναλάβουν την “κακή τράπεζα” της χώρας μας!

Τράπεζες1

Συναγερμός στους τραπεζίτες.

Τρεις ξένοι οίκοι έχουν υποβάλλει προσφορές στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αναλάβουν την ενοποίηση των επιμέρους «bad banks», οι οποίες προήλθαν από τη διάσπαση συγκεκριμένων τραπεζών σε «καλή» και «κακή» τα προηγούμενα χρόνια. 
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Proton Bank, η Probank, η First Business Bank, η Πανελλήνια Τράπεζα,  καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες Αχαΐας, Δωδεκανήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Εύβοιας, Λαμίας και Λέσβου – Λήμνου. 
Εσχάτως στον κατάλογο προστέθηκε και η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία την αύξηση κεφαλαίου, οπότε διασπάστηκε και οι καταθέσεις της μεταβιβάστηκαν στην Εθνική Τράπεζα.
Τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναδείξει τον πλειοδότη, ο οποίος θα προχωρήσει στην ενοποίηση των «bad banks» και εν συνεχεία θα διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχαν μεταβιβαστεί στο «κακό» κομμάτι των τραπεζών που διασπάστηκαν και τα οποία παρέμεναν ουσιαστικά στα «συρτάρια», χωρίς να έχει γίνει κάποια διαδικασία διαχείρισή τους. 
Τα δάνεια αυτά υπολογίζονται σε 9,5 δις. ευρώ περίπου και η ΤτΕ εμφανίζεται αποφασισμένη να «τρέξει» τη διαχείρισή τους με τη συνεργασία και ξένων funds που εξειδικεύονται σε τέτοιες περιπτώσεις. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του sofokleuousin.gr μεταξύ των επενδυτικών οίκων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο project είναι ένας εξ Αμερικής κι ένας εξ Ισπανίας. 
Να σημειωθεί πως η ενοποίηση των επιμέρους εκκαθαρίσεων θα αφορά το λειτουργικό κομμάτι και μόνο και όχι το νομικό.
Βασικός στόχος της Τραπέζης της Ελλάδος είναι να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία, ώστε να μπορέσουν να ανακτηθούν όσο γίνεται περισσότερα κεφάλαια από τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού των “κακών” τραπεζών που τα προηγούμενα χρόνια απορροφήθηκαν από άλλες τράπεζες.
Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι φτωχά, καθώς έχουν ανακτηθεί περί τα 700 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 9,5 δισ. ευρώ που υπολογίζονται τα «νεκρά» δάνεια, τα οποία βρίσκονται στις «bad bank». 
Όπως εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες το ποσό αυτό μπορεί και να πενταπλασιαστεί εάν υπάρχει ενεργή διαχείριση των προβληματικών στοιχείων.
Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Εάν ο φορέας που θα δημιουργηθεί προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις και διακανονισμούς με νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. 
Παράλληλα μέσω των ρευστοποιήσεων ακινήτων κι άλλων περιουσιακών στοιχείων που έχει υποβληθεί ως εγγυήσεις μπορεί να εισπραχθεί ένα σημαντικό ποσό. 
Υπεύθυνο για τις εισπράξεις θα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι εισπράξεις θα  αποτελούν έσοδο για το Δημόσιο.