> Voliotaki: Πουλάνε όσο - όσο τα ακίνητα λόγω ΕΝΦΙΑ

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Πουλάνε όσο - όσο τα ακίνητα λόγω ΕΝΦΙΑ

Σε μαζικό ξεπούλημα χιλιάδων ακινήτων σε όλη την Ελλάδα οε τιμές ακόμη και κάτω από την αντικειμενική αξία ή το κόστος κατασκευής τους, οδηγεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά που προκάλεσαν νευρική κρίση σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οδηγούν σε δραματική αύξηση των προς πώληση ακινήτων.

Αγροτεμάχια, οικόπεδα σε τουριστικές περιοχές αλλά και χιλιάδες άδεια διαμερίσματα σε αστικές περιοχές βγαίνουν στο... σφυρί από τους ιδιοκτήτες τους που θέλουν να τα ξεφορτωθούν για να γλιτώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» η τάση για ξεφόρτωμα της ακίνητης περιουσίας είχε ξεκινήσει μετά την επιβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, ωστόσο, μετά ης πρόσφατες εξελίξεις και τον σάλο που έχει δημιουργηθεί με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, όλο και περισσότεροι Ελληνες... κρεμάνε πωλητήρια.

Μόλις οι ιδιοκτήτες πήραν στα χέρια τους τα εκκαθαριστικά διαπίστωσαν ότι πρέπει να πληρώσουν εκατοντάδες ή χιλιάδες συνολικά, αφού πλέον φορολογείται κάθε είδους ακίνητο.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι... έχοντες μεγάλη περιουσία, ήτοι αξίας πάνω από 300.000 ευρώ, απευθύνονται σε κτηματομεσίτες προκειμένου να πουλήσουν ακίνητα καθώς επιβαρύνονται και με τον συμπληρωματικό φόρο. 
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις από τους μέλη της οι οποίοι ζητούν ακόμη και να... δωρίσουν την περιουσία τους στο κράτος προκειμένου να γλιτώσουν τους υπέρογκους φόρους.

Σύμφωνα με τους μεσίτες, δέχονται μαζικές εντολές πώλησης παλαιών ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές. Διαμερίσματα 100 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας δίνονται μόλις 40.000 50.000 ευρώ. Πρόκειται κυρίως για παλιά σπίτια που δεν ενοικιάζονται ούτε πωλούνται ή μπορούν να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο.  

Αγροτεμάχια στην επαρχία που επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ αλλά δεν καλλιεργούνται για να προσφέρουν έσοδα. Οι πελάτες των μεσιτικών γραφείων είναι κυρίως κάτοικοι πόλεων που έχουν κληρονομήσει χωράφια στον τόπο κατοικίας τους και τα βγάζουν στο σφυρί για να γλιτώσουν τον φόρο.

Στην ίδια κατηγορία και σπίτια στην επαρχία που δεν κατοικούνται και ανήκουν σε κατοίκους πόλεων. Επίσης, παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων ακινήτων από κατοίκους εξωτερικού. Πωλητήριο έχει μπει και στα ακριβά ακίνητα.

Πρώτα - πρώτα σε κατοικίες μεγάλων επιφανειών, από 300 τ.μ. και πάνω, τα οποία βαρύνονται με ετήσιο φόρο χιλιάδων ευρώ. Επίσης, οικόπεδα σε τουριστικές περιοχές ή σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κατόχους τους.

Η υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων θεωρείται από το σύνολο των εταιρειών ακινήτων και των συμβούλων ως η βασική αιτία κατάρρευσης της κτηματαγοράς. 

Από real