> Voliotaki: ΛΕΚΚΑΣ: Η ανοικοδόμηση της ΒΡΙΣΚΑΣ μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3 - 4 χρόνια...

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΛΕΚΚΑΣ: Η ανοικοδόμηση της ΒΡΙΣΚΑΣ μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3 - 4 χρόνια...

 «Στόχος όλως των φορέων είναι η διαρκής παρακολούθηση τόσο του φαινομένου, όσο και των δράσεων για την άμεση ανακούφιση του πληθυσμού και την πλήρη αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής» αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που χτύπησε τη Λέσβο.
Όπως σημειώνει, μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση του κύριου σεισμού, τα επιστημονικά δεδομένα συνοψίζονται στα παρακάτω:

- Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ικανοποιητικά και η δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών που εκδηλώθηκε στις 20:50 το βράδυ του Σαββάτου εκτόνωσε σε μεγάλο βαθμό τις συσσωρευμένες τεκτονικές δυνάμεις. 

Η διαδικασία της σεισμικής εκτόνωσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δυο μήνες.

- Όλοι οι μετασεισμοί προήλθαν από το ίδιο ρήγμα, διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ, μήκους 25 χιλιομέτρων, κοντά στη νότια ακτογραμμή της Λέσβου και δεν παρουσιάστηκε διασπορά.

- Ο συγκεντρωτισμός στην καταστροφικότητα του σεισμού στην περιοχή της Βρίσας είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί δοκιμές και εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες στην περιοχή, ώστε να εξαχθούν ασφαλή σχετικά συμπεράσματα σχετικά με τα αίτιά του.

- Η ανοικοδόμηση της περιοχής και η αποκατάσταση των ζημιών είναι δυνατό να ολοκληρωθούν σε ένα χρονικό πλαίσιο τριών - τεσσάρων ετών. 

Στόχος είναι να χτιστεί το νέο χωριό στο ίδιο σημείο, διατηρώντας τα βασικά πολεοδομικά χαρακτηριστικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία, αλλά με πολύ ασφαλέστερες τεχνικές κατόπιν ειδικών πανεπιστημιακών μελετών που θα ενσωματωθούν άμεσα στην ελληνική νομοθεσία και τους αντισεισμικούς κανονισμούς. 

Μετακίνηση θα γίνει μόνο εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο υπέδαφος.