> Voliotaki: «Όχι» στις εγγυήτριες δυνάμεις, επανέλαβε ο Ν.ΚOTZIAΣ στον Άιντα

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

«Όχι» στις εγγυήτριες δυνάμεις, επανέλαβε ο Ν.ΚOTZIAΣ στον Άιντα

Την πάγια θέση της Αθήνας ότι είναι καίριας σημασίας για τη βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού να φύγουν τα ξένα στρατεύματα και να μην υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις με παρεμβατικά δικαιώματα μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον διαμεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Άιντα, στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα, στην Αθήνα.

Από την πλευρά του ο κ. Άιντε έδωσε τη διαβεβαίωση ότι συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για την διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη.

«Είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία, δεν είναι εύκολη, αλλά δεν την εγκαταλείπουμε» τόνισε μετά την δίωρη συνάντηση. Γι’ αυτό, όπως είπε, αμέσως μετά θα μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειες και εκεί.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί είναι ένα διεθνές θέμα, αλλά η τελική απόφαση θα πρέπει ληφθεί στην Κύπρο από τους δύο ηγέτες για το αν προτίθενται να βρουν μία κοινή πλατφόρμα για μία νέα Διάσκεψη της Γενεύης» τόνισε.

Ο κ. Άιντε αποσαφήνισε ότι «είναι μία συζήτηση που συνεχίζεται, αλλά φυσικά δεν θα προχωρήσουμε σε μία διεθνή διάσκεψη χωρίς τη θέληση των δύο πλευρών στην Κύπρο».

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ζητά «από κανέναν να ασκήσει πίεση σε κανέναν», αλλά πως εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του καθώς «η διαδικασία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα».

Δήλωσε παράλληλα την σθεναρή πεποίθησή του ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ούτε της Τουρκίας ή όποιου άλλου διεθνούς παίκτη η αποτυχία αυτής της διαδικασίας».

«Γιατί» εξήγησε «παρά το γεγονός ότι είναι μία διαδικασία που αφορά τους Κυπρίους, οι διεθνείς επιπτώσεις της μη λύσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν προφανώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και γενικότερα τη κατάσταση στη Μεσόγειο».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πιστεύει ότι κάποια πλευρά ευθύνεται περισσότερο για την μη εύρεση κοινού εδάφους για νέα διάσκεψη στη Γενεύη, ο κ. Άιντε είπε πως «αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές στην Κύπρο επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη.

Είναι κάτι που με ανησυχεί γιατί πιστεύω ότι κάποια στιγμή όταν θα επανέλθουν στις συνομιλίες μάλλον θα το μετανιώσουν.

Επομένως εγώ δεν μπορώ να προσθέσω επιπλέον κατηγορίες, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή. Έχω ήδη στείλει μία πλήρη έκθεση στα ΗΕ με την οποία ενημερώνω τον γγ με τον οποίο συνομιλώ πλέον σε καθημερινή βάση, αλλά το να επικρίνουμε κάποιον αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρο».