> Voliotaki: KΟΜΙΣΙΟΝ για τουρκικές ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ στο ΑΙΓΑΙΟ...

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

KΟΜΙΣΙΟΝ για τουρκικές ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ στο ΑΙΓΑΙΟ...

Koμισιόν για τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Η Άγκυρα οφείλει να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ
Η Άγκυρα οφείλει να τηρεί 
σχέσεις καλής γειτονίας με 
τα κράτη μέλη της ΕΕ...

Η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και θα αποφεύγει τις εντάσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, ερωτηθείσα σχετικά με την έξαρση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, απάντησε, σύμφωνα με την ιστοσελιδα EurActiv ως εξής: 

«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την Τουρκία να αποφεύγει τις εντάσεις και να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον ενός κράτους-μέλους ή που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Η ίδια αξιωματούχος τόνισε ότι θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. 

«Επιπλέον η ΕΕ τονίζει την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο», συμπλήρωσε η κυρία Κοτσίγιαντσιτς λίγες ώρες μετά το όργιο με τις 141 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αλλά και τον παρολίγον... κατάπλου δύο τουρκικών πυραυλακάτων στο Αγαθονήσι.

«Κατά το περασμένο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της 28ης Απριλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σεβαστεί η Τουρκία ως υποψήφια χώρα», κατέληξε...