> Voliotaki: Στη Βουλή οι ΚΛΟΠΕΣ στα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Στη Βουλή οι ΚΛΟΠΕΣ στα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Μετά από ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ Χρ.Μπουκώρου

Για τις απανωτές κλοπές σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας-βουλευτή Επικρατείας κ. Βασίλη Οικονόμου.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Απανωτές κλοπές έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε διάστημα επτά ημερών στα Νοσοκομεία «Άγιος Σάββας», Βόλου, Λάρισας και Λαμίας.

Στις 15/5/17 παρατηρήθηκε κλοπή μηχανημάτων ιατρικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, του οποίου η αξία υπολογίζεται στα 400.000 ευρώ. Αλλά και στα Νοσοκομεία Βόλου και Λαμίας στις 21/5/17 και 22/5/17,  διαπιστώθηκε η αφαίρεση μηχανημάτων αξίας συνολικά 130.000 ευρώ τουλάχιστον. Στη Λάρισα, αφαιρέθηκαν από τους δράστες μηχανήματα αξίας 15.000 ευρώ. 

Οι δράστες όχι μόνο φαίνεται ότι έφεραν στην κατοχή τους αντικλείδι για τα δωμάτια των κλινικών, καθώς δεν διαπιστώθηκε ίχνος παραβίασης της πόρτας, αλλά φαίνεται να είχαν πληροφόρηση για το ποια μηχανήματα ήταν σε λειτουργία, καθώς αφαίρεσαν μόνο αυτά, αφήνοντας τα χαλασμένα στο Νοσοκομείο.

Πρόκειται για εξοπλισμό απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του κάθε νοσοκομείου αλλά και τη σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών του σε καθημερινή βάση. Όπως αποτυπώθηκαν τα στοιχεία από τις αρμόδιες  αστυνομικές αρχές,  από τα νοσοκομεία συνολικά εκλάπησαν επτά ενδοσκόπια και ένας επεξεργαστής, ένα ολοκαίνουργιο βρογχοσκοπικό μηχάνημα, ένα πληκτρολόγιο και συνδετικό για τον υπέρηχο του βρογχοσκοπίου, ένα συνδετικό για το βίντεο του βρογχοσκοπίου, τέσσερα κολονοσκόπια καθώς και πέντε γαστροσκοπικά μηχανήματα.

Από τη μία προκαλεί εντύπωση πως τόσα πολλά μηχανήματα σε αριθμό, τα οποία δεν είναι μικρά σε μέγεθος, μπόρεσαν να αφαιρεθούν από το κάθε Νοσοκομείο, χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό, από τμήματα μάλιστα, στα οποία για να έχει κανείς πρόσβαση περνάει από άλλους πολυσύχναστους χώρους. Από την άλλη, η ανησυχία συνεχίζεται για το πώς θα αποφευχθεί μία επόμενη κλοπή στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, καθώς εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛΑΣ θέλουν να φέρουν τους δράστες εντολοδόχους διεθνούς κυκλώματος εμπορίας τέτοιων μηχανημάτων. 

Ακόμη, είναι αβέβαιο αν τα Νοσοκομεία από τα οποία αφαιρέθηκε ο ιατρικός εξοπλισμός, είναι σε θέση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας στους πολίτες.

Κατόπιν αυτών,
Ερωτάστε:

  1. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να εξασφαλίσετε την αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που εκλάπη στα Νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Βόλου, Λάρισας και Λαμίας;
  2. Μπορείτε να βεβαιώσετε για τη μη επανάληψη τέτοιων κλοπών από την οποιαδήποτε κλινική; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια φύλαξης των Νοσοκομείων  και των ασθενών, από εγκληματικές πράξεις, τόσο στα συγκεκριμένα Νοσοκομεία όσο και στα υπόλοιπα της χώρας;
  3. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει εσωτερική πληροφόρηση και καθοδήγηση από τα Νοσοκομεία για αυτές τις κλοπές, υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου για συντονισμό ενεργειών με άλλους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αποφανθεί αν πρόκειται για οργανωμένο παράνομο κύκλωμα εμπορίας ιατρικών μηχανημάτων, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη;», καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.