> Voliotaki: ΤΣΙΠΡΑΣ σε ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Απαραίτητος ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ της έντασης»

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

ΤΣΙΠΡΑΣ σε ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Απαραίτητος ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ της έντασης»

Τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έθεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο

Προς την ατζέντα αυτή συμφώνησε και ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος την υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό...
και στο τέλος είπε ότι ο ίδιος επιθυμεί την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα την στηρίζει, αρκεί να το επιδιώκει και να το θέλει και η ίδια η Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο για ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προώθηση θετικής ατζέντας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε τις πάγιες θέσεις χωράς του και συμφώνησε στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επομένη περίοδο και στην σημασία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Όσο αφορά το Κυπριακό ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη Γενεύης, πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, κάτι που απέφυγε να πάρει θέσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Τέλος, οι δυο άντρες συμφώνησαν να παραστεί ο Π.τ.Δ στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Μάη για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες.