> Voliotaki: Το παρασκήνιο της στροφής ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Το παρασκήνιο της στροφής ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

...στην «εθνική γραμμή» για το χρέος.
Ο ρόλος του... Σόιμπλε, ο γερμανικός Τύπος και τα δημοσκοπικά ευρήματα...

Yπογραφή... Σόιμπλε, αλλά και δημοσκοπικών μηνυμάτων, έχει η στροφή

του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα του χρέους - μια στροφή, που έρχεται να επισφραγίσει τον προβληματισμό των τελευταίων εβδομάδων για τα κενά και τα αδιέξοδα στρατηγικής στη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με τη χθεσινή του ομιλία στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος έδειξε, για πρώτη φορά πρόθεση σύμπραξης σε εθνική θέση για το θέμα του χρέους, εγκαταλείποντας τους πολεμικούς τόνους κατά της κυβέρνησης και εγκαλώντας τους δανειστές για αθέτιση των δεσμεύσεών τους.

Χαρακτηρίζοντας την υπόθεση του χρέους και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση ως «αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντάχθηκε ευθέως με την κυβερνητική θέση, ενώ ταυτόχρονα και επίσης για πρώτη φορά έδειξε τις ευθύνες των δανειστών:

«Δεν επιτρέπεται», είπε χαρακτηριστικά, «σήμερα στους Ευρωπαίους εταίρους, η μειωμένη αξιοπιστία της σημερινής Κυβέρνησης να αποτελεί άλλοθι για να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις».

Πρόκειται για μια ηχηρή αλλαγή πλεύσης, μετά μάλιστα και τις ανακοινώσεις της ΝΔ μετά το Eurogroup της Δευτέρας που έκαναν λόγο για «φιάσκο» - μια αλλαγή πλεύσης, την οποία οι πληροφορίες από το γαλάζιο επιτελείο δείχνουν ότι επέβαλλαν τρεις παράγοντες:

Ο πρώτος ήταν η ομοβροντία των πυρών που εξαπέλυσε ακόμη και ο ίδιος ο γερμανικός Τύπος κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την Suddeutsche Zeitung να τον κατηγορεί ότι κρατά σε προεκλογική ομηρία έναν ολόκληρο λαό και την TAZ να φθάνει να ζητά την παραίτησή του.

Ο δεύτερος ήταν η δημόσια ομολογία του ίδιου του Σόιμπλε ότι η μη συμφωνία στο Eurogroup οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση αλλά στην διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ:

«Λόγω της απόκλισης απόψεων στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους δεν καταφέραμε να επιτύχουμε την συγκατάθεση του ΔΝΤ χθες», δήλωσε την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και, όπως σημειώνουν γαλάζια στελέχη, θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να αναλαμβάνει ο ίδιος ο Σόιμπλε τις ευθύνες του και η ΝΔ να συνεχίζει να πυροβολεί την ελληνική κυβέρνηση.

Ο τρίτος, δε, παράγοντας της στροφής Μητσοτάκη ήταν το... χρήσιμο άλλοθι: Εδώ και καιρό είναι γνωστό, και έχει τεθεί και δημοσίως από στελέχη της ΝΔ, ότι η στρατηγική της μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και του διαρκούς αιτήματος για εκλογές δεν αποδίδει πλέον κέρδη στην αξιωματική αντιπολίτευση - γεγονός, που αποτυπώνεται και στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Ως εκ τούτου, ο νέος εμπρησμός Σόιμπλε έδωσε το ιδανικό άλλοθι για την στροφή σε πιο μετριοπαθή, έως και «εθνική» γραμμή, η εμβέλεια και η αντοχή της οποίας ωστόσο μένει να φανεί το επόμενο διάστημα...

tvxs.gr