> Voliotaki: Οσμή ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ στη διαδικασία πώλησης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ – Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ της Goldman Sachs

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Οσμή ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ στη διαδικασία πώλησης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ – Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ της Goldman Sachs

Έναν υπόγειο ρόλο φαίνεται να έχει η Goldman Sachs στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής την ίδια στιγμή που η όλη διαδικασία του διαγωνισμού που «τρέχει» η Εθνική Τράπεζα αναδίδει οσμή σκανδάλου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, η κινεζική εταιρία Fosun η οποία φέρεται να έχει εμπλακεί...
σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς ανά τον κόσμο, φαίνεται πως φέρει ιδιαίτερης εκτίμησης τόσο από τη Goldman Sachs όσο και από την ίδια τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Μάλιστα, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης καθώς και ανώτατα στελέχη, φέρεται να… συνέφαγαν στο Χίλτον με τον πρόεδρο της Fosun, Γκούο Γκουάνγκ Τσάνγκ ενώ ο διαγωνισμός βρισκόταν στην τελική φάση.

Σύμφωνα με τις διαρροές, η κινεζική αυτή εταιρία έχει περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Την ίδια ώρα, αρκετά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει από την επιλογή των εταιριών που κατάφεραν να πέρασαν στην τελική φάση.

Επτά από τους 14 επιλεχθέντες ήταν κινεζικές εταιρίες ενώ δυο ελληνικές υποψηφιότητες (Κοπελούζου και Δουζόγλου) αποκλείστηκαν με την αιτιολογία πως δεν είχαν σχέση με τον ασφαλιστικό κλάδο.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Documento, οι πέντε από τις επτά κινεζικές εταιρίες που επιλέχθηκαν επίσης δεν διέθεταν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε πως οι διαδικασίες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ξεκίνησαν από το 2014 επί Αλέξανδρου Τουρκολιά. Πρακτικά όμως, η διαδικασία του διαγωνισμού ξεκίνησε δυο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2016.

Αν και αρχικώς σύμβουλοι πώλησης ορίστηκαν η Morgan Stanley και η Deutsche Bank, έπειτα από απευθείας επιλογή του διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιάδακη, η Goldman Sachs αντικατέστησε την Deutsche Bank.

Ο ίδιος σε συνεργασία με τη Goldman Sachs αλλά και με στενούς του συνεργάτες φέρεται να έχουν την εποπτεία αλλά και τη διαχείριση όλων των φάσεων του διαγωνισμού, δίχως την εμπλοκή άλλων στελεχών.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ της εφημερίδας που υπογράφει ο Μάνος Παπαγεωργίου, δεν υπήρξε καμία δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό σε διεθνή ΜΜΕ ενώ ταυτόχρονα η όλη διαδικασία αποκαλύπτει μια ένδειξη βιασύνης από την πλευρά της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας.

Ένα από τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει από τη διαδικασία του διαγωνισμού είναι μεταξύ άλλων και ο χρόνος που δόθηκε για due diligence (δέουσα επιμέλεια) μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Δηλαδή ο χρόνος για έρευνα και εξέταση όλων των χρηματοοικονομικών στοιχείων. Αυτός ήταν μόλις δύο μήνες, όταν συνήθως προβλέπεται χρονικό διάστημα τεσσάρων ή πέντε μηνών.

Επιπλέον οι δεσμευτικές προσφορές φέρεται να στάλθηκαν μέσω email σε Morgan Stanley και Goldman Sachs στο Λονδίνο και όχι σε σφραγισμένους φακέλους, ώστε να αποσφραγιστούν στη συνέχεια μπροστά σε όλους τους υποψηφίους.

Μάλιστα, δεν δόθηκαν εξηγήσεις από Morgan Stanley και Goldman Sachs περί του ποιοι και γιατί αποκλείστηκαν.