> Voliotaki: Με «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ» ετοιμάζονται να ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ 150.000 ακίνητα οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ…

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Με «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ» ετοιμάζονται να ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ 150.000 ακίνητα οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ…

Τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες προκειμένου να αξιοποιήσουν τα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει, σε ορισμένους έστω κλάδους του real estate, την πορεία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η εμπειρία δείχνει ότι ανακάμπτουν οι τιμές των ακινήτων στις χώρες όπου υποχώρησαν σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, στην Ισπανία οι τιμές των ακινήτων για κτίρια γραφείων σημείωσαν άνοδο 11% μεταξύ του 2013 και του 2016, ενώ στην Ιρλανδία κατά 40% την πενταετία 2012-2016.
Στις τράπεζες εκτιμούν ότι οι αξίες των ακινήτων στη χώρα μας έχουν υποχωρήσει σε βαθμό που επιτρέπει πλέον την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στη διάρκεια της κρίσης και χωρίς να υπάρχει περιβάλλον που να επιτρέπει μακροπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις έγιναν αρκετές επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων.
Οι συγκεκριμένες δημοπρασίες δεν πρέπει να συγχέονται με την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης και καλύπτει κυρίως τις ανάγκες των κόκκινων δανείων.
Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες είναι μια διαδικασία που μπορεί να συνδέσει την προσφορά με τη ζήτηση ώστε να απορροφηθεί το πλεονάζον απόθεμα των 150.000 κατοικιών σε πόλεις και παραθεριστικούς προορισμούς που άφησε αδιάθετο η κρίση και ταυτόχρονα να δημιουργήσει στοιχεία που θα καθορίσουν δικαιότερες αξίες και σύστημα φορολόγησης.