> Voliotaki: ΔΩΡΟΘΕΑ ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ΑΡΣΗ της ΧΡΗΣΗΣ του RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΔΩΡΟΘΕΑ ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ΑΡΣΗ της ΧΡΗΣΗΣ του RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ.

Η Περιφερειακή αρχή έχοντας θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και όντας ευαισθητοποιημένη σε θέματα που άπτονται της προστασίας του, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και συνεπώς απαιτεί την άρση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χρήσης RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ.

Η θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά και τη σύμφωνη γνώμη των Υπηρεσιών, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, τέλος Ιουλίου του 2013, δεν αφορούσε σε καμία περίπτωση στη χρήση RDF.

Σημειωτέον ότι στη χρονική περίοδο της διαβούλευσης που προηγήθηκε της γνωμοδότησης δεν υποβλήθηκαν απόψεις ούτε ιδιωτών ούτε φορέων επί της μελέτης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης, χωρίς πουθενά να αναφέρεται η χρήση του εν λόγω καυσίμου και με τους επιπρόσθετους όρους και περιορισμούς που είχαν τεθεί κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βάσει Νόμου έχει γνωμοδοτικό ρόλο επί των μελετών Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συχνά έχει παρατηρηθεί η τελική έγκριση από το Υπουργείο να είναι αντίθετη με τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το Υπουργείο είναι αυτό που καθορίζει τους όρους , τροποποιεί, ανακαλεί και δίνει την τελική έγκριση.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο για την τελική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, τροποποίησε την εν λόγω Μελέτη τον Ιανουάριο του 2014, τον Σεπτέμβριο 2015 και τέλος Φεβρουαρίου 2017, χωρίς να ζητηθεί γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτε των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Ως εκ τούτου αυτό είναι υπεύθυνο στο ν ‘ αναστείλει πάραυτα τη χρήση του εν λόγω εναλλακτικού καυσίμου, το οποίο ενσωματώθηκε κατά τις τροποποιήσεις της μελέτης από το Υπουργείο.

Υπό το πρίσμα της προστασίας του Περιβάλλοντος το οποίο σεβόμαστε, διαφυλάττουμε και προστατεύουμε με τους συνεχείς ελέγχους, ζητούμε από το Υπουργείο να άρει τη χρήση του RDF.