> Voliotaki: Αισιοδοξία για μια νέα σελίδα στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας...

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Αισιοδοξία για μια νέα σελίδα στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας...


Αντα Ψαρρά

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των 450 πνευματικών δημιουργών και κληρονόμων, μετά τη χθεσινή ψήφιση από την ολομέλεια της βουλής της τροπολογίας που αφορά στην τοποθέτηση προσωρινού Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και τη τροποποίηση του άρθρου 54, καλωσορίζουν την τροπολογία «ως ένα θετικό πρώτο βήμα για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΑΕΠΙ και την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών», όπως έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός.

Παρά τις επιφυλάξεις τους «εξαιτίας ασαφειών», πιστεύουν πως «αν η κυβέρνηση τολμήσει στο νέο νομοσχέδιο που έρχεται στη βουλή, να προβλέπει θεσμό επιτρόπου διοριζόμενο από τον - την υπουργό, παύοντας  διοίκηση της ΑΕΠΙ που διερευνάται για κακουργηματικές πράξεις, οι δημιουργοί θα μπορούμε να μιλάμε πλέον για μια νέα σελίδα στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κι αυτό παραμένει το βασικό αίτημά μας».

Με τη νέα τροπολογία «η διοίκηση περιορίζεται  και τίθεται υπό την επίβλεψη του επιτρόπου ο οποίος σε περίπτωση διαφωνίας έχει τον τελευταίο λόγο» υπογραμμίζει η Πρωτοβουλία.

Αφού κάνουν αναφορά στην τροπολογία, δηλώνουν πως «δεν εγκαταλείπουμε σε καμία περίπτωση και τα υπόλοιπα καθαρά και δίκαια αιτήματά μας τα οποία απευθύναμε στον πρωθυπουργό και την υπουργό πολιτισμού».

Και ζητούν «να έρθει το συντομότερο προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση, το οποίο θα πρέπει να προβλέπει θεσμό επιτρόπου, (διοριζόμενο από τον Υπουργό και όχι από δικαστήριο), ο οποίος θα υποκαθιστά το ΔΣ σε όλες του τις αρμοδιότητες με σκοπό την εξυγίανση της ΑΕΠΙ και τον μετασχηματισμό της σ' έναν μη κερδοσκοπικό φορέα ελεγχόμενο από τους δημιουργούς».

Επίσης ζητούν «την ενίσχυση των αποφασιστικών και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του Εποπτικού Συμβουλίου που θα εκλέγεται από τους δικαιούχους ώστε να ασκεί ουσιαστική εποπτεία στη διοίκηση ή τον επίτροπο του οργανισμού».

Δύσκολο το έργο του επιτρόπου στην ΑΕΠΙ

Στο σκάνδαλο της ΑΕΠΙ, της καταστροφικής διοίκησης που είχε αποτέλεσμα τον πλουτισμό των ιδιοκτητών και των εκλεκτών σε βάρος των χιλιάδων πνευματικών δημιουργών της Ελλάδας και τις ζημιές εκατομμυρίων, παρενέβη, όπως είναι γνωστό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας διορισμό επιτρόπου.

Ωστόσο, ενώ όλοι περίμεναν τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση άμεσα ώστε να μη χαθεί χρόνος μετά τη διενέργεια των ελέγχων, φαίνεται ότι η τροπολογία χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία, ώστε να προχωρήσουν ο έλεγχος και η εξυγίανση. 

Καθώς βρέθηκαν πλήθος επιλήψιμα στοιχεία στη λειτουργία της ΑΕΠΙ, ο επίτροπος δεν είναι δυνατόν να συνδιοικήσει με τους ιδιοκτήτες-μέλη του Δ.Σ. της. 

Εξίσου ξεκάθαρο οφείλει να είναι το ότι ο επίτροπος καλείται να παρέμβει εφόσον, όπως τώρα, υπάρχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ αποτελεί μέχρι σήμερα μία απλή δήλωση των ιδιοκτητών το ενδεχόμενο να εισρεύσουν χρήματα στην εταιρεία. 

Είναι κρίσιμο να είναι ξεκάθαρες οι προϋποθέσεις διορισμού επιτρόπου για να μην μπορεί να προσβάλει δικαστικά την απόφαση η ΑΕΠΙ, ειδικά όταν, όπως ανακοίνωσε, έχει (ξανα)συντάξει σχέδιο εξυγίανσης προκειμένου να μην υποστεί τον διορισμό επιτρόπου.

Προϋπόθεση

Επισημαίνουμε ότι όταν διορίζεται επίτροπος σε παρόμοιες περιπτώσεις και προκειμένου να καταργηθεί η διοίκηση οφείλει πρώτα η υπόθεση να έχει φτάσει στο δικαστήριο, πράγμα που στην προκειμένη περίπτωση και ειδικά μετά τους οικονομικούς ελέγχους των αρμόδιων κρατικών αρχών είναι δεδομένο ότι θα συμβεί. 

Είναι γεγονός ότι πολύ δύσκολα θα μπορεί να ενεργήσει ένας επίτροπος γρήγορα και αποτελεσματικά στη λήψη αποφάσεων αν χρειαστεί να συνδιοικήσει με ένα ελεγχόμενο για τις ζημιογόνες πράξεις του Δ.Σ. 

Μόνο έχοντας την πλήρη ευθύνη και με τη βοήθεια των συνεργατών και των υπαλλήλων θα καταφέρει να προχωρήσει στην πλήρη εξυγίανση, κρατώντας προφανώς ενήμερο για τις πράξεις και αποφάσεις του και το υπουργείο Πολιτισμού.

Η υπουργός Λυδία Κονιόρδου δήλωσε ότι ολόκληρο το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και στις αρμόδιες επιτροπές ώστε να ρυθμιστεί επιτέλους το θολό τοπίο των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης προς όφελος των δημιουργών και φυσικά και των χρηστών. 

Οσο για την επίμαχη τροπολογία, οφείλει να ξεκαθαρίζει πλήρως τον τρόπο εξυγίανσης της ΑΕΠΙ Α.Ε. Αλλωστε, αυτό το νόημα είχε και η πρωθυπουργική παρέμβαση...

efsyn.gr