> Voliotaki: Νέο κεφάλαιο στον πόλεμο Τραμπ - ΜΜΕ...

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Νέο κεφάλαιο στον πόλεμο Τραμπ - ΜΜΕ...

Λευκός Οίκος
Με ακόμη μία ρήξη επέλεξε 
ο Ντόναλντ Τραμπ

να κλείσει μια εβδομάδα θυελλώδους σχέσης με τον Τύπο: 

γνωστοποίησε ότι δεν θα παραστεί στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών Λευκού Οίκου στις 29 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.

«Δεν θα παραβρεθώ στο δείπνο της Ένωσης των Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου φέτος», έγραψε ο Τραμπ στο twitter και ευχήθηκε «όλοι να περάσουν ένα ωραίο βράδυ».

 Η είδηση έφτασε την ώρα που οι σχέσεις της νέας αμερικανικής προεδρίας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης -«τους εχθρούς του αμερικανικού λαού», όπως τα αποκαλεί ο Τραμπ- έχουν βυθιστεί σε χαμηλά επίπεδα.

Μόλις προχθές ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δεν επέτρεψε να παρακολουθήσουν την ενημέρωσή του δημοσιογράφοι του CNN, των New York Times, του Politico, των Los Angeles Times και του ιστότοπου BuzzFeed αλλά έκανε δεκτά πιο συντηρητικά και φιλικά διακείμενα μέσα.

Η απόφαση προκάλεσε εύλογα έντονες διαμαρτυρίες, με το Bloomberg -που συνήθως υποστηρίζει τη συνάντηση του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους με δημοσιογράφους και φιλοξενεί ακριβά after-parties- να ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να κάνει τίποτα τέτοιο φέτος.

Την απόφαση του Bloomberg ακολούθησαν το Vanity Fair και το New Yorker, ενώ για πρώτη φορά από το 2008 θα απέχουν και οι New York Times. Φέτος δεν θα συμμετάσχει ούτε ο Guardian.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, οι σπασμωδικές αντιδράσεις του Τραμπ οφείλονται σε μια σειρά εκθέσεων που επικαλούνται ανώνυμες πηγές του Λευκού Οίκου και υπηρεσιών πληροφοριών για το χάος της νέας κυβέρνησης και τις επαφές της προεκλογικά με τη Μόσχα.

Χαρακτηριστικό είναι το tweet του Τραμπ το βράδυ της Παρασκευής: 


«Ψεύτικα μέσα ενημέρωσης εν γνώσει τους δεν λένε την αλήθεια. 

Ένας μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα μας. Οι New York Times έχει καταντήσει αστείο. Ομοίως και το CNN. Λυπηρό»

Παραδοσιακά στο δείπνο των ανταποκριτών είθισται να επικρατεί χιουμοριστικό κλίμα· ανάμεσα στους δημοσιογράφους βρίσκονται διασημότητες και κωμικοί που «σιγοψήνουν» με τα σχόλιά τους τον εκάστοτε πρόεδρο αφού τελειώσει την ομιλία του.

Το πρώτο δείπνο πραγματοποιήθηκε το 1921 και Calvin Coolidge ήταν ο πρώτος πρόεδρος που παρέστη το 1924. 


Από τότε κάθε πρόεδρος έχει παρακολουθήσει το δείπνο τουλάχιστον μία φορά, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το «παρών» και τις οκτώ φορές που διοργανώθηκε επί προεδρίας του.

Σύμφωνα με το History Channel έχει ακυρωθεί τρεις φορές: 


μετά το θάνατο του πρώην προέδρου William Howard Taft το 1930, μετά την είσοδο των ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το 1942 και κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας το 1951...